Celstraffen voor hoofdverdachte en medeplichtigen Kunsthalroof

Witte vlekken markeren de plek waar de gestolen schilderijen hingen. De foto is van 16 oktober 2012, de dag nadat 's nachts de schilderijen werden gestolen.
Witte vlekken markeren de plek waar de gestolen schilderijen hingen. De foto is van 16 oktober 2012, de dag nadat 's nachts de schilderijen werden gestolen. Foto ANP / Robin Utrecht

Adrian P., de hoofdverdachte in de zaak van de Kunsthalroof die geen bekentenis heeft afgelegd, moet net als de andere hoofdverdachten 6 jaar en 8 maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in Boekarest vandaag bepaald. Alexandru B. en Olga, de moeder van Radu D., moeten voor hun aandeel in de roof twee jaar de cel in.

Petre C., die de stukken probeerde te verkopen, krijgt een boete van zo’n 10.000 euro. Alle straffen die vandaag zijn gegeven zijn definitief, er is geen mogelijkheid tot een hoger beroep. Eerder besliste de rechter in Roemenië al dat Radu D. en Eugen D. respectievelijk zes jaar en vijf jaar en vier maanden de gevangenis in moeten voor het stelen van de stukken.

Dit vonnis is onderdeel van het proces dat al maanden loopt. Deze veroordeling geldt voor het wel of niet hebben van een aandeel in de roof zelf. De moeder van Radu D. wordt ervan verdacht de werken eerst te hebben verstopt en daarna te hebben verbrand. Tegen haar loopt nog een rechtszaak.

In oktober vorig jaar publiceerden we een uitgebreide reconstructie van de Kunsthalroof. Lees dat verhaal hier.