‘Brazilië en bondscoach Scolari uit elkaar’

Scolari voor aanvang van de wedstrijd tegen Nederland. Foto EPA / Robert Ghement

Tien tegendoelpunten in twee wedstrijden en ‘slechts’ een vierde plaats voor de Brazilianen. De teleurstellende prestaties van het gastland op het WK hebben gezorgd voor een breuk met de bondscoach. Felipe Scolari is weg bij de Seleção, melden Braziliaanse media.

Het is nog onduidelijk of Scolari zelf is opgestapt, of dat hij ontslagen is. Scolari leek de juiste man om Brazilië naar de zesde wereldtitel te leiden na het winnen van de Confederations Cup vorig jaar, maar slaagde er dus niet in. De 1-7 tegen Duitsland in de halve finale was een enorme klap; Nederland deed daar in de troostfinale (0-3) nog een schepje bovenop. Scolari zei voor dat duel al zijn lot in handen van de Braziliaanse voetbalbond te leggen als zijn team de wedstrijd tegen Oranje niet zou winnen.

In 2002 was Scolari nog wel succesvol: hij wist toen in Japan Brazilië naar victorie te leiden. Als bondscoach van Portugal haalde hij in 2006 de vierde plek, na eerder Nederland te hebben uitgeschakeld.

    • Peter Zantingh