Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

‘Aruba dreigt met juridische stappen om ondertekening begroting’

Premier Eman vrijdag bij de aankondiging van zijn hongerstaking.
Premier Eman vrijdag bij de aankondiging van zijn hongerstaking. Foto ANP / Santiago Cortes

Aruba dreigt met politieke en juridische stappen om Nederland te dwingen de landsbegroting van het eiland te tekenen, meldt persbureau Novum.

Update 09.28: Oppositiepartijen CDA en D66 willen van het kabinet weten hoe het conflict met Aruba zo hoog heeft kunnen oplopen, meldt persbureau Novum. De partijen hebben Kamervragen gesteld. Het CDA wil dat er zo snel mogelijk gewerkt wordt aan ‘een gezamenlijke oplossing’. D66-Kamerlid Wassila Hachchi noemt het geen goede ontwikkeling voor het aanzien van Nederland en het Koninkrijk wil zo “spoedig mogelijk helderheid” of er sprake is van “onrechtmatige beslissingen van de rijksministerraad”.

Premier Mike Eman, die sinds vrijdag in hongerstaking is, schrijft dat hij zo een einde wil maken aan de ‘geregisseerde dwaling van de rijksministerraad’. Eman vreest dat Aruba door de ontstane situatie straks geen betalingen meer kan verrichten. Ook salarissen en uitkeringen komen in gevaar, zegt hij.

“Er dreigen dus op korte termijn voor Aruba verstrekkende negatieve economische effecten, en ook directe ernstige gevolgen voor veel huishoudens.”

De rijksministerraad besloot vorige week om gouverneur Fredis Refunjol de opdracht te geven de begroting nog niet te tekenen vanwege de toestand van de overheidsfinanciën. Het eiland heeft een overheidsschuld van bijna 1,5 miljard euro, ongeveer driekwart van wat alle Arubanen jaarlijks verdienen. Het begrotingstekort van Aruba bedraagt 75 procent van het BBP.

Eman liet eerder al weten het besluit van de rijksministerraad, waarin behalve de dertien Nederlandse ministers ook de drie gevolmachtigd ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten zitten, onrechtmatig te vinden. Hij besloot daarop om in hongerstaking te gaan. Sinds vrijdag zit hij buiten een witte tent, vergezeld van een ijskastje met vitaminewater en zijn vrouw. Een ambulance en een medisch team staan standby, schrijft persbureau AP.

Welke stappen Aruba precies wil nemen, licht Eman vanmiddag op een persconferentie in Den Haag toe.