De slimste mens

Ned. 2, 20.25-21.15u

Van welk materiaal is het huis van de heks van Hans en Grietje gemaakt? Het is weer zover. Vanaf vandaag is De Slimste Mens, gepresenteerd door Philip Freriks met historicus Maarten van Rossem als knorrige ‘sidekick’, zeven weken lang alle werkdagen op tv. Het concept van de quiz – een Vlaams programma bedacht door tv-bedrijf Woestijnvis – is simpel. Iedere aflevering moeten drie bekende Nederlanders allerlei vragen beantwoorden. Associëren en snel antwoorden zijn daarbij van groot belang. Elke dag valt een van de deelnemers af, de andere twee komen de volgende dag terug, aangevuld met een nieuwe kandidaat. In de laatste week komen de volhouders terug om tegen elkaar te strijden. Kortom, een overzichtelijke quiz met een knipoog vanwege de losse stijl van Freriks die steeds brompot Van Rossem uit de tent lokt.

Opvallend is dat telkens een cabaretier als winnaar uit de bus kwam. In 2012 won Arjen Lubach, het jaar daarop Charly Luske. Waar het aan ligt? Freriks, in een interview met deze krant morgen, heeft een vermoeden: „Ze lezen de krant goed en kunnen snel schakelen.”

Slim zijn is één ding. Ad rem reageren al even belangrijk.