Amerikaanse soldaat Bergdahl terug in actieve dienst

Een screenshot van een video van een jihadistische website, waarin Bergdahl te zien is. Foto AP / Voice Of Jihad Website

Bowe Bergdahl gaat in weer in actieve dienst. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters. Hij was sinds 2009 spoorloos en keerde begin juni terug naar Amerika na een ruil met de Talibaan.

Volgens het ministerie heeft hij de therapieën en andere vormen van ondersteuning goed afgerond en is hij dus weer geschikt om te werken. “Hij zal terugkeren binnen het commando waarin hij een bijdrage kan leveren.” Bergdahl gaat werken op Fort Sam Houston in San Antonio. Overheidsfunctionarissen beschrijven de stap als de laatste van het reïntegratieproces.

Het Pentagon blijft, ondanks dat Bergdahl weer in dienst treedt, onderzoek doen naar zijn verdwijning. De soldaat liep in 2009 weg van een basis in Afghanistan en werd daardoor gevangengenomen door de Talibaan. Sommigen zien hem daarom als deserteur en vinden dat hij ten onrechte behandeld wordt als een held.

    • Nando Kasteleijn