Als afsluiting: een elftal met de beste spelers van het WK 2014 EK 2016

Ja, we konden – om het WK dan echt af te sluiten – een elftal van de beste spelers van het toernooi maken. Maar dat deden anderen ook al. In plaats daarvan blikken we vooruit: een team van spelers die op basis van dit WK uitblinkers kunnen worden op het aanstaande EK.

Van links naar rechts: Cillessen, Shaw, Pogba en Shaqiri. Foto's ANP / EPA

Ja, we konden - om het WK dan echt af te sluiten - een elftal van de beste spelers van het toernooi maken. Maar dat deden anderen ook al. In plaats daarvan blikken we vooruit: een team van spelers die op basis van dit WK uitblinkers kunnen worden op het aanstaande EK.

Wat beloven de goede prestaties van bijvoorbeeld Depay, Origi en Pogba voor het volgende grote toernooi, het Europees Kampioenschap in Frankrijk? We maakten een team van elf - uit de losse pols, niet wetenschappelijk onderbouwd. Want uiteraard kunnen blessures, vormverlies of slechte keuzes de loopbaan van een voetbaltalent de verkeerde kant op sturen. Zie Eljero Elia, nu 27, of Ibrahim Afellay, nu 28.

Hoe dan ook: op basis van hun prestaties tot nu toe - bij voorkeur die op het afgelopen WK - mogen we over twee jaar in Frankrijk heel veel verwachten van deze elf jonge Europeanen. De transferwaardes komen van transfermarkt.de.

De opstelling van ons EK 2016-team. Gemaakt met lineupbuilder.com

Keeper

Naam (land) Jasper Cillessen (Nederland)
Club Ajax
Huidige transferwaarde 5 miljoen euro
Is tijdens het EK 2016 27 jaar oud
Waarom wordt hij goed? Het voorbije seizoen betekende de doorbraak voor Cillessen, die op de bank bij Ajax begon achter Kenneth Vermeer, maar dankzij diens zwakke optredens onder de lat kwam te staan. Cillessen werd kampioen met Ajax en wist vaak ‘de nul’ te houden. Op dit WK kreeg hij slechts vier doelpunten tegen, waarvan twee uit een strafschop. Bovendien was hij meevoetballend sterk en koelbloedig. Waar hij nog aan moet werken: zijn status als penaltykiller. Cillessen stopte nog nooit een penalty tijdens zijn profcarrière.

Verdediging

Naam (land) César Azpilicueta (Spanje)
Club Chelsea
Huidige transferwaarde 18 miljoen euro
Is tijdens het EK 2016 26 jaar oud
Waarom wordt hij goed? Spanje moet nodig verjongen. De zes jaar voortdurende hegemonie (winst op EK ’08, WK ’10 en EK ’12) kwam bruut ten einde dit WK, waarmee de hoogtijdagen van de generatie van Casillas, Xavi, Iniesta en Villa ten einde kwamen. Het team zal er in 2016 heel anders uitzien. En Azpilicueta zal tegen die tijd op z’n top zijn. Hij kan links- en rechtsback spelen en past uitstekend in de moderne opvatting dat verdedigers veel mee naar voren moeten komen.

Naam (land) Mattea de Sciglio (Italië)
Club AC Milan
Huidige transferwaarde 12 miljoen euro
Is tijdens het EK 2016 23 jaar oud
Waarom wordt hij goed? Waar is de tijd gebleven dat Italië steevast de beste verdedigers ter wereld afleverde? De tijd van Maldini, Cannavaro en Nesta? De Sciglio is nu, op zijn 21e, al een van de beste verdedigers van het land en wordt vergeleken met die grootmeesters van de Squadra Azzurra. Zijn bijdrage was dit WK niet groot (tegen Engeland geblesseerd, daarna verloor Italië twee keer), maar er mag nog veel van hem verwacht worden.

Naam (land) Raphaël Varane (Frankrijk)
Club Real Madrid
Huidige transferwaarde 24 miljoen euro
Is tijdens het EK 2016 23 jaar oud
Waarom wordt hij goed? Bij Real Madrid vond hij de afgelopen seizoenen steeds meer zijn draai en is hij inmiddels dé man achter Sergio Ramos en Pepe. Er gaan stemmen op naar Louis van Gaal hem naar Manchester United moet halen. Bij het jonge, frisse Frankrijk was hij het voorbije WK samen met Pogba hét talent van de ploeg. Varane is het schoolvoorbeeld van een moderne verdediger, schreef de FIFA dit weekend nog. Genoeg speeltijd bij een topclub krijgen in de komende twee jaar moet geen probleem zijn, en dan is hij in 2016 nog beter.

Naam (land) Luke Shaw (Engeland)
Club Manchester United
Huidige transferwaarde 13 miljoen euro
Is tijdens het EK 2016 21 jaar oud
Waarom wordt hij goed? Nee, Engeland deed het dit WK niet goed. Supporters die alleen voor de derde, potentieel beslissende wedstrijd tegen Costa Rica overvlogen, kwamen bedrogen uit: voor aanvang was uitschakeling al een feit. Maar het was wél een jong, getalenteerd ploegje. Het was de entree van een nieuwe lichting Engelse spelers, met linksback Luke Shaw als een van de meest getalenteerde. Hij speelt vanaf aankomend seizoen voor Manchester United, onder Van Gaal. En als iemand jonge spelers beter kan maken…

Middenveld

Naam (land) Xherdan Shaqiri (Zwitserland)
Club Bayern München
Huidige transferwaarde 20 miljoen euro
Is tijdens het EK 2016 24 jaar oud
Waarom wordt hij goed? Bij twee van de drie poulewedstrijden van Zwitserland dit WK was de in Kosovo geboren, pas 22-jarige Shaqiri man of the match. Hij toonde zich aan de wereld als een breedgeschouderde aanvallende middenvelder met een geweldig schot in zijn linkerbeen. Nog beter worden en een basisplaats veroveren bij de Rekordmeister zal zijn eerstvolgende doel zijn. In een poule met als sterkste concurrenten Engeland en Slovenië moet plaatsing (bij de eerste twee eindigen, of een van de beste nummers drie worden) voor de Zwitsers ook te doen zijn. Shaqiri is er in 2016 dus gewoon weer bij.

Naam (land) Paul Pogba (Frankrijk)
Club Juventus
Huidige transferwaarde 45 miljoen euro
Is tijdens het EK 2016 23 jaar oud
Waarom wordt hij goed? Op z’n 21e schat Transfermarkt.de zijn waarde al op maar liefst 45 miljoen, en de FIFA koos hem als grootste talent van het WK. Pogba wordt geroemd om zijn techniek, zijn dribbels en zijn voetbalintelligentie. Bovendien kwam 80 procent van zijn passes aan. Op het to-do-lijstje voor de komende twee jaar: vervelende maniertjes, zoals die trap na tegen Honduras, afleren.

Naam (land) André Schürrle (Duitsland)
Club Chelsea
Huidige transferwaarde 20 miljoen euro
Is tijdens het EK 2016 25 jaar oud
Waarom wordt hij goed? Wat een weelde, op dat Duitse middenveld. Een echte spits hadden ze dit WK niet eens nodig om wereldkampioen te worden: het gevaar kwam van het dodelijk effectieve, aanvallend ingestelde, gretig combinerende middenveld. Opvallend was dat Schürrle de rol van invaller had, maar in die rol wel vaak beslissend was. Met de goal in de verlenging tegen Algerije bijvoorbeeld, waarmee hij de ban eindelijk brak. En met zijn assist op Götze in de finale, die vervolgens de winnende maakte. Met Schürrle erbij heeft dit elftal van toekomstige Europese sterspelers misschien een wel erg aanvallend middenveld, maar er mag nu eenmaal veel van hem verwacht worden.

Aanval

Naam (land) Daniel Sturridge (Engeland)
Club Liverpool
Huidige transferwaarde 20 miljoen euro
Is tijdens het EK 2016 26 jaar oud
Waarom wordt hij goed? Met 21 doelpunten in 29 wedstrijden deed hij dit seizoen niet eens zo heel veel onder voor Luis Suárez, zijn kompaan in de spits bij bijna-kampioen Liverpool. Nu de Uruguayaan naar Barcelona vertrekt, is er wellicht een nog prominentere rol weggelegd voor de jonge Sturridge, die dit WK scoorde tegen Italië. Rooney is over twee jaar dertig, Sturridge kan dan al zijn opvolger zijn. Volgens bondscoach Roy Hodgson heeft hij het talent om tot 100 interlands voor z’n land te komen.

Naam (land) Divock Origi (België)
Club OSC Lille
Huidige transferwaarde 1 miljoen euro
Is tijdens het EK 2016 21 jaar oud
Waarom wordt hij goed? Dé verrassing bij de Belgen dit WK. Origi begon als invaller, maar verdreef langzaam Lukaku uit de basis. De jonge voetballer van Keniaanse oorsprong is nu nog speler van Lille, maar verhuist waarschijnlijk deze zomer naar Liverpool (dat hem wel vervolgens nog een seizoen zou willen uitlenen aan Lille). België is er in 2016 gewoon weer bij, na een kwalificatiepoule met Bosnië, Israël, Wales, Cyprus en Andorra. En dan is Origi, net als de rest van die talentvolle ploeg, weer wat volwassener. We kijken ernaar uit.

Naam (land) Memphis Depay
Club PSV
Huidige transferwaarde 5 miljoen euro
Is tijdens het EK 2016 22 jaar oud
Waarom wordt hij goed? Volgens de FIFA hoorde de jonge PSV’er bij de drie grootste talenten van het afgelopen WK. Oranje had vooral profijt van hem in de laatste twee poulewedstrijden: hij boog met een assist en een doelpunt een achterstand tegen Australië om en scoorde tegen Chili de 2-0 waarmee de wedstrijd beslist was. Depay is snel, behendig en voor niemand bang. Nu is het zaak om niet te snel de stap naar het buitenland te maken, zodat het talent zich rustig kan ontwikkelen. Natuurlijk, de middelgrote Europese clubs zullen al voor hem in de rij staan, maar blijf eerst nog maar een jaartje of twee bijleren in de Eredivisie.

    • Peter Zantingh