30 juli uitspraak over kort geding Volkert van der G.

Advocaten Mark Krul (L) en Stijn Franken, die Volkert van der G. bijstaan, bij aanvang van het kort geding dat is aangespannen tegen de Staat. Foto ANP / Jerry Lampen

De rechtbank in Den Haag doet woensdag 30 juli uitspraak over de vraag of de voorwaarden van de vrijlating van Volkert van der G. mogen worden veranderd. Dat is duidelijk geworden tijdens een kort geding dat Van der G. had aangespannen; hij was niet bij de zitting aanwezig.

Van der G. is naar de rechter gestapt omdat hij het niet eens is met de voorwaarden van zijn vrijlating. Volgens deze voorwaarden mag de moordenaar van Pim Fortuyn niet komen in de woonplaatsen van de nabestaanden van Fortuyn en ook in Rotterdam, Hilversum en Den Haag is hij niet welkom. Verder moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering en is hij verplicht een enkelband te dragen.

NRC-redacteur Marcel Haenen is bij de zitting aanwezig en Twitterde:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Toepassing nieuwe regels voorwaardelijke invrijheidsstelling is in geval Volkert onrechtmatig, zegt advocaat Stijn Franken.
Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Regels voor Volkert zijn ‘te verstrekkend’, zegt advocaat Franken.
Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Voorwaarden Volkert mogen alleen dienen recidive tegen te gaan. Nu is sprake van evidente disproportionaliteit en willekeur, aldus Franken.
Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Voorwaarden Volkert dienen alleen om frustraties weg te nemen bij ‘luidruchtig smaldeel in de samenleving’, zegt Franken.
Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Landsadvocaat: voorwaarden Volkert beogen samenleving te beveiligen en recidive te voorkomen. Gaat om executie van straf. Dat mag gewoon.
Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Volkert heeft op 10 maart 2014 zonder enig voorbehoud ingestemd met voorwaarden. Dus nu niet zeuren in kg, zegt landsadvocaat.
Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Staat is bereid per geval eventueel voorwaarde Volkert aan te passen, zegt landsadvocaat. Rechter doet 30 juli uitspraak.

Discussie over verlof

In de afgelopen maanden is er veel discussie geweest over de vraag of Van der G. wel of niet op proefverlof mocht gaan. Volgens staatssecretaris Fred Teeven van Justitie (VVD) zou een verlof zorgen voor te veel onrust in de samenleving. Eerder, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012, zei premier Mark Rutte hetzelfde: “Het is ondenkbaar dat Van der G. met proefverlof kan gaan.”

Teeven besloot dan ook in oktober vorig jaar dat Van der G. binnen de muren van de gevangenis moest reïntegreren. Zo zou er geen maatschappelijke onrust ontstaan en zouden er geen extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Na een procedure, die enkele maanden in beslag nam, besloot de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dat Van der G. wel degelijk zich buiten de gevangenismuren mag voorbereiden op zijn vrijlating. De raad liet het belang van een “goede voorbereiding op invrijheidstelling” prevaleren boven de “mogelijke maatschappelijke onrust en de risico’s die verlofverlening met zich mee kan brengen”. Dat besluit was bindend, waardoor Volkert van der G. alsnog op verlof mocht. Daarop zei Rutte het stelsel voor proefverlof te gaan aanscherpen.

Sinds zijn verlof woont Van der G. in Apeldoorn, zo maakte burgemeester John Berends begin juni bekend. Tot nu toe leidde dat, afgezien van veel media-aandacht, tot weinig onrust.

Lees ook: Van der G. komt voorwaardelijk vrij. Dit mag hij wel/niet.

    • Nando Kasteleijn