17.000 Palestijnen ontvluchten Noord-Gaza, volgens VN

Palestijnen staan bij een verwoest huis in Gaza, volgens de politie als gevolg van een Israëlische luchtaanval. Foto Reuters / Mohammed Salem

Er zijn inmiddels, na een week van Israëlische luchtaanvallen, 17.000 Palestijnen Noord-Gaza ontvlucht; zij zijn ondergebracht in de VN-scholen die als schuilplaats dienen. De luchtaanvallen gaan ondertussen door.

Onder de codenaam Machtige Klif (Hebreeuws: Tzuk Eitan) begon het Israëlische leger een week geleden een nieuwe militaire operatie tegen de Palestijnse Gazastrook. Directe aanleiding was de rakettenregen die die dag over het zuiden en midden van Israël neerdaalde. Voor het eerst in twintig maanden eiste Hamas, dat de Gazastrook in feite regeert, de aanvallen op.

Sinds vorige week maandag vielen er (volgens Palestijnse bronnen) 172 doden en 1000 gewonden. De VN schatten dat 77 procent van de doden burger was.

Maar dat zijn dus enkel de tellingen van de VN. Het is moeilijk te zeggen hoeveel mensen in totaal het noorden van Gaza zijn ontvlucht, zegt onze correspondent Leonie van Nierop.

“Er is namelijk geen sprake van een georganiseerde evacuatie. Want Hamas zegt juist: blijf zitten waar je zit, de waarschuwingen van Israël zijn psychologische oorlogsvoering. Bovendien hoor ik dat veel mensen liever onderdak zoeken bij familie.”

Ik verwacht een staakt-het-vuren binnen enkele dagen’

Israël zegt de aanvallen specifiek te richten op Hamas-militanten en “terroristische doelwitten”. Palestijnse burgers werd dit weekend via uit vliegtuigen gestrooide flyers aangeraden te vertrekken. In de afgelopen 24 uur werden tweehonderd plekken in de Gazastrook gebombardeerd waarbij volgens Israël elf “terroristen” zijn gedood.

De VN-Veiligheidsraad roept op tot een staakt-het-vuren. Dat lijkt inderdaad de enige logische uitweg voor alle partijen, zegt van Nierop.

“Ik verwacht dat het binnen enkele dagen zover is. De Arabische Liga komt vandaag bijeen, de internationale gemeenschap bemoeit zich er steeds meer mee. Hamas hint ook op een wapenstilstand - alleen Israël wijkt in zijn publieke uitlatingen nog geen centimeter. Maar het is de enige logische uitkomst, want een klare overwinning kunnen beide partijen niet behalen.”

    • Peter Zantingh