Oranje had weinig internationale fans (en vijf andere weetjes over WK-loyaliteit)

Een jongen uit India trapt een balletje achter een zandsculptuur van de wereldbeker, gemaakt door de Indiase zandkunstenaar Sudarsan Pattnaik.
Een jongen uit India trapt een balletje achter een zandsculptuur van de wereldbeker, gemaakt door de Indiase zandkunstenaar Sudarsan Pattnaik. AFP / Asit Kumar

Zo populair was Oranje helemaal niet, laat deze analyse van the New York Times zien. In de kwartfinale hadden we slechts vier procent van de wereld aan onze zijde, in de halve finale een schamele negen procent.

Dertig van de 32 deelnemende landen liggen eruit. Dat betekent dat elke ronde weer inwoners van voorkeur voor voetballand hebben moeten wisselen. Hoe dat ging, onderzocht de NYT door statusupdates op Facebook te analyseren. Geheel betrouwbaar is die methode natuurlijk niet, maar het geeft wel een goede indicatie. Zo’n 300 miljoen mensen praatten via Facebook over de wereldbeker. Nooit eerder hadden zo veel mensen op het sociale netwerk het over één evenement.

Uit de grafieken, op de site van de NYT te zien, zijn leuke weetjes af te leiden. Bijvoorbeeld dat er meer Belgen voor Duitsland dan voor Nederland waren in de halve finale. En dat, in dezelfde ronde, 21 procent van de Grieken voor Oranje was. Vijf conclusies uit de fan-analyse van de NYT.

Een groot deel van de Amerikanen was voor Mexico

In de VS waren ze de eerste twee rondes vanzelfsprekend voor de VS, maar toen hun eigen land eruit lag, verschoof de voorkeur van Colombia (kwartfinale) naar Duitsland (halve finale) naar Argentinië (finale). Een aanzienlijk deel van de Amerikanen is voor Mexico: in de tweede ronde was de steun voor de VS en Mexico bijna gelijk. Het Mexicaanse nationale team speelt veel wedstrijden zelfs op Amerikaanse bodem.

AP / Leo Correa

De rivaliteit tussen Argentinië en Brazilië zit diep

Hoe anders is dat in Argentinië. Daar moeten ze weinig hebben van andere landen. In de groepsfase was tachtig procent van de Argentijnen voor het eigen team, nu is dat 95 procent. Alleen Colombia leverde serieuze concurrentie - in de kwartfinale was 34 procent voor dat land. Al is dat heel makkelijk te verklaren: toen speelde het land tegen aartsrivaal Brazilië.

De grafiek van Brazilië laat een even eenzijdig beeld zien. In de verschillende rondes was eerst 86 procent, toen 90, 91 en tot slot 88 procent voor de eigen ploeg. Weinig verrassend is dan ook dat 71 procent van de Brazilianen vanavond vóór Duitsland is. Alles behalve Argentinië, lijkt het devies.

AFP / Tasso Marcelo

Steun van de Duitsers kwam van ver

Slechts vijftig procent van de Duitsers was uitgesproken voor het eigen land in de groepsfase. Naarmate het land verder kwam, nam ook de steun toe. Vanavond staat 96 procent achter de eigen ploeg. Nederland was bij de Duitsers vaak de tweede favoriet.

AFP / Christof Stache

Nederland is massaal voor Duitsland

Wie had dat ooit kunnen denken, twintig jaar geleden. Maar liefst 81 procent is vanavond voor de buren. Het liefst hebben we die wereldbeker dus toch gewoon op het eigen continent.

AP / Leo Correa

In Spanje wisten ze het niet zo goed

Die snelle uitschakeling had niemand verwacht, zo blijkt ook uit deze analyse. Wereldkampioen Spanje had dan ook duidelijk nog niet goed nagedacht over alternatieven. Dan maar voor andere Spaanstalige landen: in de tweede ronde was 23 procent voor Chili, in de kwartfinale was 70 procent voor Colombia, in de halve finale 52 procent voor Argentinië.