North Sea Jazz 2014, dag 3: Schudden met die Polaroidfoto

De laatste dag van North Sea Jazz is aangebroken, met ook vandaag weer een vol programma: o.a. Kelis, Nile Rodgers & Chic, Outkast, Kelis, Dave Holland, Hall & Oates, en nog veel meer. Wij houden een liveblog bij.

Het zit erop :-(
Maar het was weer geweldig! :-)

Alle concerten zijn afgelopen, de zalen zijn leeg en langzaam maar zeker loopt iedereen naar de uitgang. Het enige vervelende van North Sea Jazz is dat het weer voorbij is. Maar gelukkig is er ook elk jaar weer een nieuwe editie! We hebben onze hoogtepunten in een ander postje gezet, drinken nog één drankje en gaan dan ook op huis aan. Tot volgend jaar!

Big Boi en Andre 3000. Foto Andreas Terlaak / NRC

outkast

Outclassed

Onze popspecialist Judith Laanen komt bovengemiddeld vrolijk binnen na het concert van Outkast.

What's cooler than being cool? Ice coooold! Ik ga 'm gewoon maken: Outkast heeft iedereen geoutclassed voor mij vandaag. Ondanks dat een klein clubje vooraan slechts los ging was het toch een vette show: de dancemoves van die malle Andre 3000, de dansende meisjes op het podium bij Heya en the blackest bar of soap die ons so fresh and so clean ging wassen. Outkast ontdekte ik toen ik 14 was, ik herontdekte ze vanavond live.

Twitter avatar sjuu Judith Laanen I'm sorry maar ik sta even naar Ms. Jackson te luisteren. #outkast #nsj14 http://t.co/pqpFZNpqhk
outkast

Rising Son

In een snikheet Yenisei speelt Takuya Kuroda met een gedreven band. Niet zo groots als Outkast, maar wel zo bijzonder en heel precies.

Takuya Kuroda in de Yenisei-zaal. Foto Koen Smeets

Takuya Kuroda

Good times

Voor wie zich afvroeg of het bij Nile Rodgers nog wel een feestje was? Uiteraard.

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Finale bij Nile Rodgers: de grote 1979 hit Good Times. Publiek op podium #NSJ14
nile rodgers

Volle breedte

Saul van Stapele, onze recensent bij Outkast:

Nu een blokje solohits van de mannen die voor het eerst in tijden weer eens samen op tour zijn. Big Boi met Kryptonite en The Way You Move met zanger Sleepy Brown. Nu Andre 3000 zittend, schmierend zingend op de rand van het podium. We krijgen Outkast in de volle breedte hier. Uniek.

Bij het mooie Prototype zegt Andre 3000 dat liefhebbers van rap het vermoedelijk te langzaam vinden. Vat mooi het dilemma samen en de reden dat de rappers steeds meer solo zijn gaan doen. Big Boi is nog steeds een strijder voor zuidelijke hiphop en groot liefhebber van de stripclub, terwijl de kleurrijke Andre 3000 mooi wil kunnen zingen over de liefde.

Maar, nu de klapper: Hey Ya, met dames uit het publiek die 'het mogen schudden als een Polaroidfoto'. Ook solo door Andre 3000, trouwens.

Zo moet dat klinken ongeveer:

outkast

Live op je tv

Nu op Nederland 3: veel beelden van North Sea Jazz. Op je tv, of hier online natuurlijk.

Let's dance

Nile Rodgers moet het opnemen tegen Outkast, en weet dat hij z'n best moet doen. Dat doet hij dan ook:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Ondertussen bij Nile Rodgers & Chic zijn we beland bij Bowie's Let's Dance #nsj14
nile rodgers

Get Lucky

Get Lucky! De hit die Nile Rodgers met Pharrell en Daft Punk maakte, live op North Sea Jazz. Onze muziekrecensent Amanda Kuyper was erbij en filmde:

nile rodgers

Nile - Outkast 1-1

Want NRC's muziekrecensent Amanda is bij Nile Rodgers:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Get Lucky met Nile Rodgers & Chic: das nogal een feestje #nsj14
nile rodgers

Lekker in de beat

Is wat onze Judith Laanen, muziekredacteur, er van vindt bij Outkast:

Twitter avatar sjuu Judith Laanen Is er een Guide To Bouncing Like Andre 3000? Oef wat zit die gozer lekker in de beat. #nsj14 #outkast
outkast

Dré is in vorm

Saul van Stapele:

Ze hebben nu twee nummers gespeeld, B.O.B. en Gasoline Dreams, en je merkt meteen dat André 3000 waanzinnig in vorm is. Elastieken raps, rijmschema's all over the place. En gelukkig gewoon met een dj, dus met de beats zoals ze horen te klinken. Geweldig dit!

outkast

Outkast van start

Hiphopknallers Outkast zijn van start! Iedereen z'n polaroidfoto klaar? Shake it!

Jammer is, laat NRC's Saul van Stapele weten, dat Outkast-rapper Big Boi's microfoon te zacht staat. Slecht te horen.

Twitter avatar Bokstherapie Marcel Amstelveen #NSJ14 #outkast knallend einde van prachtig weekend! Thnx #NSJ14 and #Rotterdam. http://t.co/LHwdtxvTLs
outkast

Gelukkig hebben we de..

Onze Koen Smeets stuurt een paar mooie plaatjes door:

Charles Bradley bij de grote Daptone Soulrevue, in de Maas op North Sea Jazz. Foto Koen Smeets / NRC

Sohn in de Darling zaal op North Sea Jazz. Foto Koen Smeets / NRC

Giovanca op het Mississippi podium op North Sea Jazz. Foto Koen Smeets / NRC

Giovanca op het Mississippi podium op North Sea Jazz. Foto Koen Smeets / NRC

Giovanca op het Mississippi podium op North Sea Jazz. Foto Koen Smeets / NRC

foto's nog

Effectieve salsa

Muziekrecensent Leendert van der Valk staat in de Congo, bij salsazanger Oscar D'Leon:

De Salsa van D'Leon is effectief. Leuk voor de salsadansers in de Congo en op het plein, maar verder niet spannend. Ondanks de batterij muzikanten op het podium. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse inbreng van trompettiste Maite Hontelé.

Oscar d'Leon

Tweets over Nile in de Nile

Twitter avatar leandermaas Leander Maas Wat een wereldhits heeft deze man geproduceerd. Wow! @nilerodgers #NSJ14
Twitter avatar FrankvanBerkel1 Frank van Berkel Van Nate Wooley Quintet naar Nile Rodgers met 'I'm coming out!' Da's nog eens een overgang! #NSJ14
Twitter avatar BartvanBruggen Bart van Bruggen Nile Rodgers, wat een koning. Helaas snel afhaken want zo Outkast! #NSJ14
Twitter avatar MarcelKreuger Marcel Kreuger #nsj14 Vette retestrakke disco van Nile Rodgers http://t.co/3q59LTFsFY
nile rodgers

Nile in de Nile

NRC's popprofessor Saul van Stapele is bij Nile Rodgers:

Tijd voor het blokje nummer 1-hits van Nile in de Nile, met door hem geproduceerde megahits voor megasterren. Als eerste: I'm Coming Out van Diana Ross.

Muziekredacteur Sandra Smallenburg staat in dezelfde zaal:

Nile Rodgers hoeft alleen een gitaarrifje te spelen en de hele zaal valt eenstemmig in: I'm Coming Out. Disco herleeft, maar toch blijft het eerste deel van de set wat mat.

nile rodgers

Schweinsteiger

Hup!

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Nu we toch op North Sea Jazz zijn..... in de catacomben van Ahoy wordt WK-finale gekeken #nsj14 http://t.co/crXvSibR1L
WK Voetbal

Beste (brass)band Ter Wereld

Onze recensent Leendert van der Valk was bij de Rebirth Brassband - excuus, ik bedoel De Beste Brassband Wereldwijd.:

North Sea biedt al jaren ruimte voor de roots van jazz op een klein buitenpodium, dat niet voor niets Congo Square heet. Veel brassbands daar, en niet de slechtste. Vrijdag en vandaag stond daar de waarschijnlijk beste brassband van New Orleans, en daarmee scoor je hoog als beste brassband wereldwijd, blijkens ook dat zij de enige Grammy-award winnende brassband zijn.

Dat willen de heren overigens graag weten. Ze blazen hun met hiphop doordrenkte straatjazz over het plein. Dat was het laatste van vier optredens dit weekend. Ze drukken het publiek op het hart dat ze vooral moeten langskomen in New Orleans. Die afspraak staat.

Rebirth

Goede vraag, ja

Twitter avatar saulvanstapele Saul van Stapele Is er bij die WK-finale ook een groot scherm waarop je North Sea Jazz kunt volgen? #NSJ14
wk

Nile in de...Nile

Over een kleine 5 minuten mag Nile Rodgers aantreden in de Nile, samen met Chic. Wij dansen alvast even in. Freak out!

nile rodgers

S O H N

Onze redacteur Peter van der Ploeg pakt nog een stukje SOHN mee, de Britse producer en multi-instrumentalist die nu zijn elektronische muziek loslaat op de Darling:

SOHN

Energie bij Liv Warfield

Onze redacteur Sandra Smallenburg ziet de loopband opgevoerd worden bij Liv Warfield:

"Wat een energie heeft die Warfield! De Maas begint al aardig te dampen. Zelfs de 200 kilo wegende trombonespeler swingt de pan uit."

Onze redacteur Saul van Stapele is er ook:

"Die stevige funky souljams waar Prince zo van houdt? Die worden nu gespeeld in de Maas, door zijn bondgenoten: superstrakke blazers van New Power Generation en zangeres-met-superstrot Liv Warfield. Goed hoor."

liv warfield

Typhoon bij Giovanca

Ondertussen trekt Giovanca gasten op het podium, ziet onze muziekredacteur Amanda Kuyper:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Hooggewaardeerde Ronald Snijders fluit mee bij Giovanca op t plein #nsj14
typhoon

Ah, onze NRC-bijlage over NSJ wordt gelezen

En roept op tot discussie (slijpsteen voor de geest, hè):

Twitter avatar oddvisualstuff The Odd Visual Stuff Discussie over de borsten van Kelis in het supplement van de @nrc #nsj14 http://t.co/K6BKNAjkSX
bijlage

Fatoumata Diawara & Giovanca

Onze redacteur Peter van der Ploeg legde twee optredende zangeressen vast op de gevoelige plaat:

Fatoumata Diawara speelde vanavond in de Congo. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Zangeres Giovanca speelde vanavond in de Mississippi. Foto NRC / Peter van der Ploeg

giovanca

Die blazers blazen wat hard bij Liv Warfield

Onze muziekredacteur Saul van Stapele staat nu in de Maas bij r&b-zangeres Liv Warfield, die met niemand minder dan Prince samenwerkte voor haar nieuwe album. Warfield zong overigens al eerder op North Sea Jazz in de band van Prince, tijdens zijn fameuze nachtconcerten. Vanavond staat Warfield op het podium met de blazers van Prince's begeleidingsband New Power Generation, die ook op haar album meespelen.

Van Stapele doet een zelfdiagnose:

"Bij de door zes blazers en ritmesectie aangedreven massieve soul van Liv Warfield en The NPG Hornz staan veel mensen met de handen op de oren. Ik heb nergens last van. Misschien toch eens langs de oorarts."

Twitter avatar janbos82 jan van den bos Die blazers v Prince, die hebben zweepslagen gehad, fok zo strak! #livwarfield #nsj14
Twitter avatar SuzanneMateysen Suzanne Mateysen Als #LizWarfield zegt dat je in je handen moet klappen, YOU BETTER CLAP THOSE HANDS! #powerhouse #love #NSJ14
liv warfield

Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca 'dansbaar'

Onze muziekredacteur Leendert van der Valk was net bij Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca:

"De transatlantische ontmoeting tussen Fatoumata Diawarra en Roberto Fonseca had te kampen met slecht afgesteld geluid waardoor de Cubaanse percussie de eerste nummers onrustig door de gracieuze Malinese zang tikte. Toen dat verholpen was, bleek hoe dicht de twee muzikale tradities bij elkaar liggen, verbonden door het slavernijverleden. De Malinees-Cubaanse band vulden de kalme songs van Fatou aan tot dansbare nummers. Fonseca soleerde in latinstijl op piano. Het meest typisch was hun gezamelijke compositie 'Connection', waarin de 'clave' centraal stond, het basisritme van de Cubaanse muziek, maar herkenbaar voor elke Afrikaanse muzikant. Diawarra en Fonseca maakten er een bevlogen show van met politieke thema's als uithuwelijking, de oorlog in Mali en een eerbetoon aan Mandela. Fatou liet in een prachtige rode jurk haar mooiste danspassen zien."

Ook onze redacteur Peter van der Ploeg was erbij:

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Fatoumata Diawara is elegant als altijd, edel. Ze zingt voor jou alleen. Haar Cubaanse makker Roberto Fonseca geeft fijn sausje mee. #nsj14
fatoumata diawara

Kleefrijst

Onze muziekredacteur Amanda Kuyper staat nu bij trompettist Avishai Cohen, die in Tel Aviv opgroeide en voor het eerst op North Sea Jazz staat:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Sta in de lage Yeniseizaal bij trompettist Avishai Cohen. Laten we deze zaal uitroepen tot sauna van het festival. Moordend heet #nsj14
Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Begeleiding wordt er beetje kleefrijst van, maar door heldere trompetspel van Avishai Cohen houden we vol. #sauna #yenisei #nsj14
Avishai Cohen

Naked Wolf

In de Volga speelde net het internationale gezelschap genaamd Naked Wolf, dat als motto heeft: 'feel free to dance'.

Twitter avatar FrankvanBerkel1 Frank van Berkel Knallend goed nieuw bandje Naked Wolf, 'screaming hardcore impro technorock' #NSJ14 http://t.co/uT7rm8bkeA

De NSJ-organisatie over Naked Wolf:

"Hoekige, hypnotische ritmes die worden neergezet door de Oostenrijkse drummer Gerri Jäger, basgitarist Luc Ex en de pompende baritonsax van Yedo Gibson uit Brazilië zorgen voor de pulserende vibe. Naked Wolf varieert lange uitgesponnen passages met snelle afwisselingen in stemming en ritmiek. De ene keer heftig, de andere keer verstild, maar altijd met referenties aan uiteenlopende genres als jazz, pop, wereldmuziek en noise."

naked wolf

Ondertussen op het dak bij de dj's

Kun je verrekte goed dansendansen op de plaatjes van Giel Beelen, zo blijkt uit dit filmpje van journalist John den Braber:

Nile Rodgers was bij Radio6

En kreeg daar zojuist een zogeheten Icon Award, voor zijn onderscheidende rol in de soul- en jazzmuziek. De award wordt elk jaar uitgereikt.

nile rodgers

Your hits are on my list

Ondertussen staat NRC-redacteur Sandra Smallenburg bij Hall & Oates:

De blonde lokken zijn grijs geworden, maar hun stemmen klinken nog net als in de eighties. Hall & Oates zetten in de Nile meteen in op het jeugdsentiment met hun hit Maneater.

En Saul van Stapele zegt:

Het goed geoliede poprockduo Daryll Hall & John Oates heeft aan de afgelopen decennia een bulk moeilijk te verwoesten liedjes overgehouden. Na Maneater spelen ze Out of Touch en Say it isn't so. Met gitaarsolo's en saxofoons die doen alsof je nog gewoon met schoudervullingen de straat op kan.

Voor de lange terugweg straks in de auto staan al hun hits in deze list (Spotify).

Sharon Jones

Sharon Jones schreeuwt het uit. Foto Andreas Terlaak

daptone

Het concert van Electro Deluxe op het Mississippi-podium is net afgelopen. NRC-redacteur Sandra Smallenburg zegt:

Zo wat zitten die mannen van Electro Deluxe lekker strak in hun Franse maatpakken! Het ene moment staat de blazerssessie heerlijk te funken, terwijl de zanger het volgende moment in een kwelerige ballade vervalt. Nu staat het hele plein I'm coming come mee te zingen, alsof we in een gospelkerk zijn beland. Wat een metamorfoses!

Electro Deluxe

Sharon Jones op het podium bij de Daptone Super Soul Revue

Muziekrecensent Leendert van der Valk heeft het prima naar z'n zin in de Maas-zaal.

Uur 3. Met een foxy gebaar veegde Sharon Jones het denkbeeldige haar uit haar gezicht. Haar dat ze verloor in haar gewonnen strijd tegen kanker. Het gebaar was een Tina Turner imitatie. 'We gaan het doen zoals zij, langzaam en snel tegelijk.' Het nummer 'Get up and get on out' eindigde met Jones die tekeer ging als een gospelpreacher. Ze schreeuwde haar overwinning op kanker uit. De soultrein was toen al niet meer te stoppen. De beste soul komt sinds pakweg tien jaar van het Daptone label. De revue eindigde in een feest met zo'n 20 Dap Kings in fijne choreografietjes op het podium en de grote stem van de kleine Jones op de mic. Knappe jongen die niet danst. Laatste nummer: It's a family affair.

Niet op North Sea Jazz dit jaar maar nieuwsgierig geworden? Het hele concert dat Charles Bradley met the Daptone Super Soul Revue oktober 2013 in Ancienne Belgique (Brussel) gaf is op YouTube te bekijken:

daptone

Sfeervol

Onze muziekredacteur Judith Laanen geniet van de sfeervolle ambient-electro van Darkness.

Darkness in het donker. Foto Judith Laanen

Darkness

Kalme soulzangeres

Recensent Saul van Stapele is bij het concert van Kelis:

Een mooie rustige en doorleefde versie van Lil Star. Op een fijne springerige hit als Trick me na, is Kelis hier vooral in haar nieuwe rol als kalme soulzangeres en minder als de kleurrijke urban act die ze in het verleden was.

Kelis op het podium van de Nile op North Sea Jazz. Foto Koen Smeets / NRC

Megahit Milkshake met band is geen vooruitgang. Hier had de zaal los moeten gaan maar in de vertaling naar een liveband is het opzwepende en rauwe van het origineel helaas zo goed als overleden, dus deint de zaal maar een beetje mee.

Kelis

Don't trick me once

Onze Judith Laanen maakte dit filmpje bij Kelis:

Kelis

Daptones: Grooven als een malle

Nog altijd in de Maas: NRC's Leendert van der Valk, bij de Daptones.

Uur twee, soulrevue. Charles Bradley's tranentreksoul zakte nergens in. De hofman kronkelde over het podium en slingerde zijn microfoon links en rechts over het podium.

Nu is het de beurt aan Antibalas, het hard funkende afrobeat collectief van het label. Het is gebruikelijk in afrobeatkringen om nummers uit te rekken tot tien minuten. Die overgang van de puntige soul van Bradley was wat veel gevraagd voor de helft van het publiek. Maar nu de mannen op gang zijn, zijn ze niet te houden.

De van oorsprong Nigeriaanse frontman Amayo staat met wit geverfde wenkbrauwen het erfgoed van Fela Kuti met verve te verdedigen. Achter hem klapte de afrojazz en pompende percussie van het podium. Vraag en antwoord spel in Him Belly No Taste Sweet, maar vooral veel solo's. Onder andere op grommende baritonsaxofoon.

Vol is het niet in de Maas, maar echt, het groovet als een malle!

daptone

Baby don't go

Ook NRC's recensent Saul van Stapele staat in de Nile:

Kelis begint in de Nile met een korte, deels a capella gezongen cover van Nina Simone's Feeling Good, het nummer Breakfast van haar nieuwe album Food en een wat trage versie van single Millionaire dat ze opnam met Andre 3000. Die is later vandaag weer te zien met Outkast.

Nu speelt ze het nieuwe Rumble, sterk uitgevoerd. 'Baby don't go'. Ok, we blijven nog even.

Kelis

Willen alle boys zich in de yard melden

NRC's Judith Laanen staat in de volle Nile bij Kelis:

Twitter avatar sjuu Judith Laanen Kelis kwam met het allercoolste en swaggy 'hey' het podium op net. Alle boys in de yard hier hoor. #nsj14 http://t.co/E82wNyG09t
Kelis kwam met het allercoolste en swaggy 'hey' het podium op net. Alle boys in de yard hier hoor. #nsj14
Kelis

Rijpe stem

NRC-recesent Amanda Kuyper over McLorin Salvant:

Cécile McLorin Salvant was de grote winnares van de beruchte criticpolls van het Amerikaanse jazzmagazine Down Beat. De jonge zangeres (1989) met haar rijpe stem siert nu de cover. Met haar trio op de piano, bas en drums had Salvant vanaf de eerste noten ook North Sea Jazz in de ban.

Op haar repertoire staan kleine, bijna vergeten of weinig openomen jazz/blues liedjes. Zoals The Trolley Song van Judy Garland: waarin ze soepeltjes glissando's reeg aan theatraliteit. Of Bessy Smiths What's the Matter Now? Ze beschikt over een grote vocale lenigheid en timing, brengt de liedjes met souplesse en klasse en schurkt met haar rauwe klankkleur soms langs Billie Holliday, wiens versie van What a Little Moonlight Can Do ze ook zong.

Ook bijzonder is hoe ze humor toelaat. Het is eigenlijk allemaal prachtig wat Salvant laat horen.

Cécile McLorin Salvant

Daar is Kelis

Ze is zojuist toch nog opgekomen: Kelis. Ze heeft een soort aluminium pak aan, ze begint met 'It's a new dawn, it's a new day'.

Kelis

Kelis is laat

Kelis is veel te laat. Weet iemand waar Kelis?

Cécile

Onze fotograaf Andreas Terlaak nam deze foto van Cécile McLorin Salvant, die we eerder al tipten als dé nieuwe jazzsensatie:

Cecile McLorin Salvant in de Madeira-zaal van North Sea Jazz 2014. Foto Andreas Terlaak / NRC

Recensent en tipgever Amanda Kuyper is daar ook:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Het is allemaal prachtig wat Cécile McLorin Salvant laat horen. Grote vocale lenigheid,... http://t.co/eLSNxpui3p http://t.co/M7Fncs9F7g
Cécile McLorin Salvant

My milkshake brings..

Twitter avatar NancyJouwe Nancy Jouwe Ik ben in Kelis modus #NSJ14
Kelis

John Escreet

Onze Koen Smeets was bij het John Escreet Trio. De van oorsprong Britse pianist, die tegenwoordig in New York woont, speelt met saxofonist Evan Parker, een veteraan. Koen maakte er foto's:

John Escreet. Foto Koen Smeets / NRC

John Escreet Trio met Evan Parker. Foto Koen Smeets / NRC

John Escreet

Geweldige stem

Muziekrecensent Sandra Smallenburg was bij Kovacs, waar ze zeer over te spreken is:

Ze studeerde pas vorig jaar af aan de rockacademie in Eindhoven, maar zingt alsof ze al een leven vol whiskey en hartzeer achter de rug heeft. Op het podium van de Mississippi maakt zangeres Sharon Kovacs onmiddellijk indruk met haar geweldige stem. Het is haast niet voor te stellen dat die fantastische strot uit dat kleine fragiele meisje komt, dat getooid met haar bontmuts tussen de nummers huppeltjes van blijdschap maakt.

Haar band Kovacs bestaat voor een groot deel uit jonge vrouwen, maar meisjesachtig is de muziek allerminst. Ieder nummer heeft een donker ondertoontje. Kovacs zingt zwoel, dan weer duivels en bezwerend. Alsof ze niet uit Nederland komt, maar uit de moerassen van de Mississippi, strooit ze haar voodoomuziek over ons uit.

Kovacs

So fresh and so clean!

Wie er ook klaar voor zijn, vandaag: Outkast!

Twitter avatar Outkast Outkast Rotterdam, are you feeling so fresh and so clean? #Outkast20 continues at @northseajazz tonight!
outkast

Funky soultunes

NRC's Saul van Stapele is nog bij The Internet:

Improvisaties, fluwelen baslijnen, funky soultunes en een eigenzinnige frontdame. Ondanks haar eigen woorden past The Internet van Syd tha Kid uitstekend op dit jazzfestival.

the internet

Schurend en smekend

Een update na het eerste uur van The Daptone Super Soul Revue van onze Leendert van der Valk:

De klassieke soulrevues hadden vaak iets van een wedstrijd. Bij Stax bliezen Sam en Dave het podium op en daar moest Otis Redding dan maar overheen zien te komen. Daptone begon rustiger en bouwt op naar het vuurwerk, maar de sound is vergelijkbaar met de Staxsterren.

Wat heeft Charles Bradley een strot! Al Green-achtige tranentrekkers en schreeuwende uithalen. Met Bradley is ook de show op het podium gekomen: pirouettes, snelle passen tijdens zijn hit You Put the Flame on It. De oude rot probeerde zelfs een robotmove.

The Dap Kings achter hem zetten een heerlijke soulgroove neer: slepend, smekend en soms smerig schurend."

daptone

Hete tip: McLorin Salvant

Op punt van beginnen in de Madeira: jazz-zangeres Cécile McLorin Salvant. De Amerikaanse zangeres - geboren in Miami maar verhuisd naar Parijs - is een hete jazztip van onze recensent Amanda Kuyper:

"Zij is vandaag dé jazz-zangeres die het helemaal gaat maken."

Cécile McLorin Salvant

Grooves en excuses

Beste bandnaam van het festival, als je het ons vraagt: The Internet. Onze recensent Saul van Stapele is aanwezig.

The Internet's Syd Tha Kid, ook dj, producer en engineer bij de spraakmakende hiphopcrew Odd Future uit Los Angeles, vertelt in de Darling-zaal dat ze normaal niet op jazzfestivals staat, "dus dank dat jullie hier zijn."

Het concert start met de warme, relaxte soultrack 'They Say'. Verder belooft ze vooral veel tracks van Feel Good, het tweede album van The Internet dat vorig jaar september uitkwam. De band speelt losse, relaxte grooves. Syd verexcuseert zich dat haar stem niet in topvorm is; ze was gisteravond nog bij het tweede concert van Eminem in het Wembley Stadium in Londen, waar haar rapcrew het voorprogramma verzorgde.

Ook het citaat van de dag komt vooralsnog van diezelfde Syd:

"I know this is a jazz festival so I KNOW you all smoke weed."- Syd Tha Kid, 13-7-2014"

the internet

Bo Saris

Onze mede-liveblogger en redacteur Peter van der Ploeg schoot net deze plaatjes van Bo Saris tijdens zijn optreden in de Nile:

Bo Saris in de Nile-zaal. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Bo Saris in de Nile-zaal. Foto NRC / Peter van der Ploeg

bo saris

Iemand is 'on fire' bij Bo Saris

Bo Saris, je kent hem misschien beter als Idols-winnaar Boris uit 2003 (filmpje!). Zijn optreden in de Nile is bijna afgelopen maar het is hem in ieder geval al gelukt om de vrouw van 3FM-dj Gerard Ekdom in vuur en vlam te zetten:

Twitter avatar MrsEkdom Nicole Ekdom Oh yes, I was on fire! She's on fire - @Bo_Saris #NSJ14 #Nile Wow!!! http://t.co/3bNXj0ILek
bo saris

Charles Bradley is gesignaleerd

Ondertussen houdt onze muziekrecensent Leendert van der Valk zich op in de Maas-zaal voor de Daptone-revue. Daarover whatsapp't hij zojuist:

"De Daptone Soul Revue begon kalm met souldames Saun & Sarr. Nu met de soulrock met gospelsaus van Sugarman Three een tandje erbij."

Het is opbouwen naar de sterren van het label (Charles Bradley, Sharon Jones) maar Bradley is inmiddels al gesignaleerd op het podium, laat Van der Valk weten.

daptone

The Internet maakt soul

Bloggen over The Internet op het internet, hoe meta wil je het hebben vandaag? Het soulduo bestaat uit producer Matt Martians en producer/dj/vocaliste Syd “The Kyd” (ook bekend van hiphopformatie Odd Future) en speelt zometeen in de Darling-zaal. De NSJ-organisatie over het duo, dat elkaar in 2008 op - jawel - het internet ontmoette:

"Ze werden goede vrienden toen Martians begin 2011 naar LA verhuisde. Een paar maanden later hadden ze hun eerste album Purple Naked Ladies af. Syd was onzeker over haar zangkwaliteiten en het idee was om het album gratis en zonder promotie te verspreiden. Hun management dacht er anders over, overtuigde het duo van hun eigen project en boekte succesvolle live optredens. Inmiddels ligt het tweede album Feel Good in de schappen en is The Internet uitgegroeid tot een soulband van vrienden uit de stal van hiphopcollectief Odd Future, gebaseerd op vriendschap en plezier. Het nieuwe album is, zoals de leden zelf zeggen, ‘een reis door funk en soul door de ogen van jonge volwassenen die hun weg proberen te vinden’."

the internet

Attentie, attentie

De eerste Outkast-woordgrap is gesignaleerd:

Twitter avatar pancdesign Remco Homberg Dagje 3 #NSJ14. Schijnen vandaag wat rappers out de kast te komen. Hulde!

U weet wel, die lui van Ms. Jackson. Vanavond om 22.15u in de Maas-zaal:

outkast

Bomvol bij Benjamin

Onze muziekrecensent Amanda Kuyper staat bij Benjamin Herman:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Bomvol zaal bij @Benjamin_Herman. Mooie set met zijn trio + zanger Daniel von Piekartz. #NSJ14 http://t.co/9vO7A4mU8l

Een emotierijk optreden, zo blijkt:

Twitter avatar winfriedbaijens Winfried Baijens Ik zit naast een huilende vrouw bij @Benjamin_Herman & trio ft Daniel v Piekartz. Want emoties. Want mooi. #lilacwine #nsj14
benjamin herman

De vele pianokunsten van Henry Butler

Onze muziekrecensent Leendert van der Valk komt net bij Henry Butler vandaan, en aanschouwde daar de vele pianokunsten van Butler:

"Dat Henry Butler alles kan op piano blijkt tijdens zijn ode aan James Booker, de geniale gek uit Butlers thuisstad New Orleans. Van snelle stride piano naar ritmisch gepiel en klassiek. De blinde, 64-jarige Butler woont al enige tijd in Brooklyn, maar zijn roots klinken door in elke aanslag. Hij speelt stukken van Jelly Roll Morton en in zijn eigen composities horen we de slepende jazzfuneral.

In de Congo staat hij met zijn band The Hot 9, onder leiding van trompettist Steven Bernstein. Door de overdadige bezetting, met onder meer twee klarinetten en een viool, schuurt het bij vlagen tegen oubollige tradjazz aan. Bernstein orkestreert het geheel strak, als een big band. Maar er zit te veel funk in de vingers van Butler om het saai te maken. Zodra hij weer even solo speelt, is dezelfde virtuoze gekte te horen als van Booker."

Booker wie? Even spieken (en genieten natuurlijk):

henry butler

The Daptone Super Soul Revue

Zometeen gaat de Daptone Super Soul Revue beginnen in de Maas-zaal. Tot 19.30u kun je genieten van artiesten die hun muziek uitbrengen op het vermaarde label Daptone Records. Dat label staat voor "met liefde gemaakte retro-soul en funk, het liefst live op het podium, en met frisse hernieuwde energie gebracht", aldus de festivalorganisatie:

"De basis van het label zijn de studio, een huis in de New Yorkse wijk Brooklyn, en vooral de huisband The Dap-Kings, die in het verleden Amy Winehouse begeleidde en waarin labeleigenaren Gabriel Roth en Neal Sugarman respectievelijk bas en tenorsax spelen. De Dap-Kings begeleidden tevens bijna vergeten soulvocalisten als Sharon Jones en Charles Bradley alsnog naar grote roem."

Jones en Bradley bundelen vanmiddag hun krachten met afrobeat-band Antibalas, waaraan ook Master of Ceremonies Binky Griptite deelneemt. Verwacht ook speciale bijdragen van the Sugarman 3 en Saun & Starr.

daptone

Nog even nagenieten van dag 2

Met de fotoserie van onze fotograaf Andreas Terlaak:

In beeld

'New Orleans boomtown op deze NSJ'

Onze cultuurrecensent Sandra Smallenburg ziet de "New Orleans boomtown" op deze North Sea Jazz:

"Want nadat de Swamp Donkeys het publiek hebben opgewarmd, neemt de legendarische pianist Henry Butler uit New Orleans het over in de Congo. Butler, blind sinds zijn jeugd, verloor zijn piano tijdens orkaan Katrina in 2005, maar is nu weer back in business vanuit zijn nieuwe hometown New York. In de Congo wordt hij begeleid door Steven Bernstein & The Hot 9, en speelt hij zijn heerlijk lome, maar superswingende New Orleans Jazz."

Henry Butler met Steven Bernstein & The Hot 9. Foto Sandra Smallenburg

henry butler

Nu bezig in Madeira

Nog een half uurtje te zien: saxofonist Benjamin Herman:

benjamin herman

Henry Butler speelt ode aan James Booker

Hoort onze muziekredacteur Leendert:

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk O wow. Henry Butler speelt ode aan James Booker, een held die te weinig wordt geeerd #nsj14
henry butler

Alle hipsters verzamelen

Gisteren stonden er nog stoelen in de Darling, vanmiddag zijn die weggehaald, ziet Trouw-recensent Joris Belgers:

Twitter avatar JorisWasHier Joris Belgers Ha, de stoelen zijn weggehaald uit de Darling, vast voor alle hipsters die vandaag op Dorian Concept, Darkside en SOHN afkomen #NSJ14

De Britse producer en multi-instrumentalist S O H N speelt vanavond om 20.45u en ken je misschien wel van zijn hitje Artifice:

dorian concept

New Orleans Swamp Donkeys

Onze cultuurredacteur Sandra Smallenburg is er vanmiddag als de kippen bij:

"Op Congo Square warmen de New Orleans Swamp Donkeys de menigte vast op met hun banjo en blazers en hun vrolijke moerasmuziek. Denk Mardi Gras, denk Treme. Een danswedstrijd wordt spontaan uitgeschreven, het publiek mag stemmen en de gelukkigen gaan naar huis met een cd."

NRC-muziekrecensent en collega Leendert van der Valk staat bij Smallenburg in de buurt, en wel in de Congo-tent bij New Orleans-legende Henry Butler en zijn Hot 9:

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk It goes lekker? Is de vraag bij Henry Butler. It goes in elk geval druk en warm bij de aftrap in Congo. #nsj14

Goedemiddag

North Sea Jazz dag drie begint u natuurlijk met een goed kopje koffie:

Met vandaag op het programma: o.a. Kelis, The Daptone Super Soul Revue, Daryl Hall & John Oates, het PRISM-kwartet van Dave Holland, Nile Rodgers & Chic en Outkast, maar eerst zijn we begonnen met Dorian Concept en Jameszoo in de Darling-zaal, en Henry Butler met Steven Bernstein & The Hot 9 in de Congo-zaal.

Fijne jazzy zondag!

    • Peter van der Ploeg