Israël trekt kortstondig Gaza binnen, ‘duizenden ontvluchten hun huizen’

Israëli's kijken uit over de Gazastrook waar rook opstijgt na een luchtaanval.
Israëli's kijken uit over de Gazastrook waar rook opstijgt na een luchtaanval. AP / Lefteris Pitarakis

Voor het eerst sinds het opnieuw oplaaien van het conflict is Israël Gaza in getrokken. Vanochtend stationeerde het korte tijd troepen om een raketinstallatie op Palestijns gebied onschadelijk te maken.

Volgens AP is geen sprake van een offensief op de grond, maar voerden speciale eenheden in korte tijd de operatie uit. Ondertussen voerde Israël opnieuw luchtaanvallen uit waarbij onder meer een centrum voor gehandicapten werd geraakt: twee doden en vier gewonden.

Gisteravond werd al het huis van de politiechef van Gaza platgelegd. Bij die luchtaanval vielen uiteindelijk achttien doden en vijftig gewonden, met name bij een moskee waar net het avondgebed ten einde was.

Het Israëlische leger heeft Palestijnen, met name wonend in het noorden van Gaza nabij de grens met Israël, “voor hun eigen veiligheid” aangeraden te vertrekken. Bij monde van woordvoerder Motti Almoz zijn meer luchtaanvallen aangekondigd. Het ministerie van binnenlandse zaken in Gaza doet de waarschuwing af al “psychologische oorlogsvoering”. Toch verlieten volgens Reuters vandaag “duizenden” hun huizen.

Israël en Hamas trekken zich zodoende voorlopig weinig aan van de VN Veiligheidsraad, die unaniem oproept tot een staakt-het-vuren. Israël voerde de afgelopen zes dagen twaalfhonderd luchtaanvallen uit terwijl Hamas bijna zevenhonderd raketten en mortieren op Israël afvuurde.