Economie

Het ritueel van de halfjaarcijfers, en wat de week verder interessant maakt

Foto ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. De komende weken presenteren beursgenoteerde bedrijven hun halfjaarcijfers. Een belangrijk ritueel. De buitenwereld krijgt te zien hoe het bedrijf ervoor staat. Winst, verlies, schulden en nog meer indicatoren geven aan of ontslagen en investeringen effect hebben gehad.

2. Bij Philip Morris, bijvoorbeeld, dat donderdag de cijfers presenteert. De sigarettenfabrikant, bekend van merken als Marlboro en Chesterfield, sloot onlangs zijn fabriek in Bergen op Zoom. Ruim 1.200 mensen verliezen daardoor hun baan. Het bedrijf kampt naar eigen zeggen met overproductie, de vraag in Europa neemt af.

3. Ook kabelmaatschappij Ziggo komt donderdag met cijfers. Vooral belangrijk is wat er zich buiten die presentatie afspeelt. Het Amerikaanse Liberty Global – het moederbedrijf van provider UPC dat ook voor meer dan een kwart eigenaar is van Ziggo – wil heel Ziggo in handen krijgen. Daarna kan het UPC en Ziggo samenvoegen tot één kabelbedrijf om de concurrentie met KPN aan te gaan.

4. Het “Retteket” is verbannen naar het einde van de reclamespotjes. Want het gaat niet goed beddenwinkelketen Beter Bed, vrijdag presenteert het de nieuwste cijfers. Daarom werkt het bedrijf nu aan zijn imago. Het bedrijf wil niet meer als een budgetketen overkomen. De nieuwe look: wel betaalbaar, niet goedkoop.

5. Ook de Amerikaanse banken JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, groothandel Sligro, de Rotterdamse haven, chipmachinefabrikant ASMI, tabak-en luciferproducent Swedish Match, distributiecentrum Datadoc, en luxemerk Hermès presenteren deze week de resultaten van het afgelopen halfjaar.

6. Koning Willem-Alexander heropent deze donderdag de VDL Nedcar- fabriek in het Limburgse Born. Daar worden de komende jaren nieuwe Mini’s voor BMW gebouwd. Er werken nu circa 2.000 mensen, dat worden er 3.000.

7. Is het gunstig om in personenauto’s, wegen, of machines te investeren? Het CBS maakt vrijdag bekend waar bedrijven de afgelopen tijd hun geld in staken.

8. Sportliefhebbers hoeven niet te treuren, nu het WK Voetbal bijna voorbij is. Er is natuurlijk de Tour de France. En de Haarlemse Honkbalweek begint.