Gevechten tussen milities om vliegveld Tripoli - zeven doden

Rook rijst op bij gebouwen in de buurt van het vliegveld, waar vandaag gevechten tussen milities uitbraken. Reuters / Hani Amara

Zeven mensen zijn omgekomen en 36 mensen raakten gewond bij gevechten tussen milities op het vliegveld van Tripoli. Het is het ergste geweld in de Libische hoofdstad in zes maanden tijd. Alle vluchten zijn geannuleerd.

Het dodental is bekendgemaakt door het Ministerie van Gezondheid. Er werd al de hele dag gevochten om het vliegveld door rivaliserende milities. Sinds vanmorgen vroeg waren explosies te horen. Inmiddels lijkt de situatie te zijn gekalmeerd, zeggen omwonenden tegen persbureau Reuters.

Volgens lokale bewoners werden militanten die het vliegveld onder controle hadden, uit de noordwestelijke regio Zintan, onder vuur genomen. Op lokale televisiebeelden is zien dat de aanvallende rebellen uit de westelijke stad Misrata komen.

Milities bevechten elkaar in Libië

De regering van Libië is nog altijd niet in staat rivaliserende milities te controleren. Deze milities veroorzaakten de val van Muammar Gaddafi in 2011, en proberen ook het nieuwe gezag te trotseren. Sommige milities werken in theorie voor de regering, maar in werkelijkheid bevechten de milities elkaar. Ze nemen geregeld olievelden in en zetten de autoriteiten onder druk voor eigen financiële voordelen.

    • Mirjam Remie