Duizenden mensen demonstreren in Parijs tegen Israël

Een pro-Palestijnse demonstrant in de straten van Parijs vandaag.
Een pro-Palestijnse demonstrant in de straten van Parijs vandaag. AP / Remy de la Mauviniere

Duizenden demonstranten zijn vandaag in Parijs de straat op gegaan om te protesteren tegen Israëlische aanvallen op Gaza. Daarbij zijn rellen uitgebroken, zo meldt een AFP-journalist.

De demonstranten liepen achter een groot spandoek met de tekst “volledige steun voor de worsteling van de Palestijnen” naar de Place de la République. Veel van hen droegen foto’s van gewonde of gedode Palestijnse kinderen bij zich of van verwoeste huizen.

Toen de stoet de Place de La Bastille bereikte, braken er in sommige straten gevechten uit. Volgens de AFP-journalist was dit echter van korte duur. Volgens de politie waren de gevechten te wijten aan kleine groepen jongeren. Er vielen geen gewonden. Zes arrestaties werden verricht.

Synagoge aangevallen

Ook hebben “enkele individuen problemen veroorzaakt en geprobeerd met geweld in twee synagoges te komen”, heeft de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, in een verklaring laten weten. Ze zijn tegengehouden door de politie.

De president van de Centrale Kerkenraad laat AFP weten “diep geschokt” te zijn. “De agressie tegen de Joodse gemeenschap neemt een absoluut onacceptabele wending.”

Ook in andere steden protesten

Volgens de politie zijn ook in Lille tussen de 2300 en 6000 mensen bijeengekomen om Palestijnen te steunen en te protesteren tegen Israël. In de Franse steden Bordeaux en Marseille gingen gisteren duizenden mensen de straat op.

Ook in Den Haag gingen gisteren honderden mensen de straat op om te protesteren tegen Israël. Ze eisten onder meer dat de bombardementen worden gestaakt. Het protest verliep rustig.

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Demonstranten roepen: ‘Holland shame on you’ en ‘NOS bloed aan je handen’ http://t.co/0jgyb85XDr

Zesde dag offensief, 166 doden

Vandaag is de zesde dag van het Israëlische offensief Machtige Klif. Israël besloot vandaag de bombardementen op Gaza te intensiveren. Het land riep bewoners van het noorden op te evacueren. Ook trok Israël voor het eerst sinds het oplaaien van het conflict Gaza binnen.

Bij de aanvallen kwamen vandaag volgens de Palestijnse crisisdienst drie mensen om. Het totale dodental staat volgens AFP nu op 166 sinds dinsdag. Meer dan duizend Palestijnen raakten gewond. Volgens de VN bestaat zeventig procent van de slachtoffers uit burgers. 21 procent is kind.

Sind vannacht zijn vijftig raketten uit Gaza op Israëlisch territorium gevonden. In totaal zijn nu bijna zevenhonderd raketten in Israël terechtgekomen. Meer dan 150 raketten zijn onderschept.