WELTMEISTER! Duitse spelers en media lyrisch over winnen wereldkampioenschap

“WELTMEISTER! WELTMEISTER! WELTMEISTER! WELTMEISTER!”, schreeuwde de site van boulevardkrant Bild zondagavond laat na het winnen van het WK door Die Mannschaft. Duitsland is erg trots op het elftal van Joachim Löw en de spelers zijn dat zelf ook. “Dit is een ongelooflijk gevoel”, zei aanvoerder Philipp Lahm na afloop.

Foto screenshot bild.de

“WELTMEISTER! WELTMEISTER! WELTMEISTER! WELTMEISTER!”, schreeuwde de site van boulevardkrant Bild zondagavond laat na het winnen van het WK door Die Mannschaft. Duitsland is erg trots op het elftal van Joachim Löw en de spelers zijn dat zelf ook. “Dit is een ongelooflijk gevoel”, zei aanvoerder Philipp Lahm na afloop.

“Het is ongekend wat we vandaag weer hebben laten zien in deze 120 minuten”, stamelde Lahm na afloop van de finale tegenover de televisiecamera’s. Hij prees vooral de teamprestatie:

“Het maakt niet of je de beste spelers hebt, je moet ook het beste team hebben. Dat hebben wij het hele toernooi steeds opnieuw tegen elkaar gezegd. Het team is rustig en geduldig gebleven. En nu staan we hier met de wereldtitel. Echt ongelooflijk.”

Doelman Manuel Neuer moest na de winst ook meteen denken aan de spelers die er niet bij konden zijn. “Deze titel is ook voor de jongens die er niet bij zijn”, zei hij volgens de NOS:

“Jongens als Marco Reus en Lars Bender, zij zijn ook wereldkampioen. We hebben deze titel samen behaald, niet alleen de spelers die op het veld stonden. Heel Duitsland is wereldkampioen.”

‘Endlich haben wir sie wieder!’

Dat laatste wilden de Duitse media ook direct weten. Bild opende de site direct na de WK-winst groot met de kop “Da bist du ja endlich!”, refererendf aan het behalen van de eerste wereldtitel sinds het WK van 1990. “Die größte und wichtigste Trophäe des Weltfußballs – endlich haben wir sie wieder”, schrijft de krant. Bild prijst vooral de rol van bondscoach Joachim Löw:

Wir verneigen uns vor Trainer Jogi Löw. Dieser Titel ist sein Weltmeister-Stück. Konzentriert führt er die Mannschaft durch das Turnier. Bleibt nach großen Siegen (4:0 gegen Portugal, 7:1 gegen Brasilien) gelassen. Bewahrt nach schwierigen Spielen (2:1 n. V. gegen Algerien) die Ruhe. Rückt mitten im Turnier von seinem Konzept mit Lahm im Mittelfeld ab, beordert den Kapitän wieder in die Abwehr.

Foto screenshot zeit.de

Nadruk op unieke prestatie op Latijns-Amerikaanse continent

Die Zeit noemt de WK-finale “dramatisch tot het einde” en schrijft dat de Duitsers zich de komende jaren zullen afvragen: “Wo waren Sie eigentlich am 13. Juli 2014?” Die Welt jubelt op zijn site “Endlich, der vierte Stern ist da” en legt de nadruk op het feit dat Duitsland het eerste Europese land is dat erin slaagt in Latijns-Amerika wereldkampioen te worden:

Dass dies sogar noch historischen Wert hatte, machte den Titel in am Sonntag Rio de Janeiro doppelt wertvoll. Deutschland ist die erste Mannschaft aus Europa, die in Südamerika den Titel holt.

Foto welt.de

De Frankfurter Allgemeine Zeitung roemt “verlosser Götze”, die in de 113e minuut de enige goal van de finale maakte. “Der eingewechselte Mario Götze entscheidet ein intensives Finale gegen Argentinien mit einem Tor in der Verlängerung”, schrijft de krant:

Es war, als müssten die Deutschen zum Schluss noch einmal ein paar besonders schwere Prüfungen überstehen, bevor endlich ihre große Sehnsucht erfüllt wurde. Lange, sehr lange bissen sie sich die Zähne aus an einer argentinischen Mannschaft, die stärker war als von vielen erwartet. In der zweiten Hälfte der Verlängerung aber kam er, der goldene Moment.

Foto sueddeutsche.de

Argentijnse media treuren vanwege onthouden penalty

In de Argentijnse media werd zondagavond laat vooral geklaagd over de Italiaanse scheidsrechter Nicola Rizzoli, die Argentinië een terechte penalty zou hebben onthouden. De grootste Argentijnse krant Clarín vindt dat bij de botsing tussen keeper Neuer en spits Higuaín een strafschop terecht was geweest. De krant meent dat de finale gelijk opging en dat de penalty voor de Argentijnen de doorslag had moeten geven. “De Argentijnse droom ging in de verlenging teniet”, schrijft Clarín teleurgesteld.

“Argentinië verloor zo dicht bij de zege. Verdriet”, schrijft dagblad La Nación. Andere Argentijnse media prijzen het spel van de Zuid-Amerikanen ondanks het verlies. “Argentinië heeft alles gegeven”, analyseert El Argentino. “Ze vielen als helden”, schrijft La Crónica over het nationale elftal.

    • Pim van den Dool