Dirigent Lorin Maazel (84) overleden

Maazel in Duisburg, West-Duitsland, tijdens de generale repetitie van een uitvoering van de achtste symfonie van Gustav Mahler, "de symfonie der duizend".
Maazel in Duisburg, West-Duitsland, tijdens de generale repetitie van een uitvoering van de achtste symfonie van Gustav Mahler, "de symfonie der duizend". AFP / Patrik Stollarz

De Frans-Amerikaanse dirigent Lorin Maazel is vandaag in zijn huis in het Amerikaanse Castleton overleden. Hij werd 84 jaar. De muzikant overleed aan complicaties van een longontsteking. Dat heeft het Castleton Festival bekendgemaakt. Maazel was artistiek directeur van het festival.

Maazel werd in 1930 in Parijs geboren uit Amerikaanse ouders. Hij was een wonderkind: hij begon al op zijn vijfde met vioollessen en op zijn achtste dirigeerde hij voor het eerst een orkest. Op zijn dertiende stond hij voor het eerst voor het New York Philharmonic Orchestra, het orkest dat hij later, vanaf zijn zeventigste jaar, zou leiden als chef dirigent en muzikaal directeur.

Maazel heeft met het dirigeren van meer dan honderdvijftig orkesten en meer dan vijfduizend opera’s en concerten een indrukwekkende staat van dienst.

Maazel in een interview over zijn roem en hoe het was om als jonge dirigent omringd te zijn door oudere collega’s:

Maazel in de vroege jaren zestig:

Maazel was ook componist

Naast dirigent was Maazel ook componist. Hij maakte in 1984 zijn eerste opera op basis van werken van George Orwell. De gedreven muzikant was verbonden aan onder meer de Deutsche Oper Berlin en de Weense Staatsopera. Hij bracht in 2008 als muziekdirecteur van het New York Philharmonic een bezoek aan Noord-Korea waar hij een concert gaf op de staatstelevisie.

Maazel kreeg tal van hoge onderscheidingen en is altijd blijven werken. Hij gaf vorig jaar nog 111 concerten, van Oman tot München. Voor zijn dood was hij druk met de voorbereidingen van het festival, dat hij samen met zijn vrouw in 2009 oprichtte. (Novum)

Maazel in Noord-Korea: