British American Tobacco bereidt grootse fusie voor

ANP / Lex van Lieshout

Een van de grootste fusies in de geschiedenis van de tabaksindustrie wordt naar verwachting komende week definitief. British American Tobacco (BAT) trekt volgens The Sunday Times bijna 2 miljard euro uit om de Amerikaanse tabaksbedrijven Reynolds en Lorillard te laten samengaan.

BAT, onder meer producent van Lucky Strike en Caballero, is zelf voor 42 procent eigenaar van Reynolds dat Camel produceert. De Britse sigarettenfabrikant zou eenzelfde belang willen houden na de fusie van Reynolds met Lorillard, dat onder meer sigaretten van het merk Kent maakt.

Deze ambitie stond een overeenkomst tussen alle partijen enige tijd in de weg vanwege bezwaren die de mededingingsautoriteit hierover dreigde te uiten. Mede daarom is een vierde partij bij de fusie betrokken: Imperial Tobacco, bekend van Gauloises, John Player en West. Imperial neemt delen van Reynolds en Lorillard over.

De fusie zou een bedrijf opleveren dat op de beurs ruim 40 miljard euro waard is. Reynolds en Lorillard zijn op dit moment de op een en twee na grootste spelers op de Amerikaanse tabaksmarkt. De bedrijven moeten dan de strijd aan met Marlboro-producent Altria, de marktleider. Behalve Lorillard hebben alle hoofdrolspelers in deze fusie vestigingen in Nederland.

    • Jules Seegers