Agenten in Rio zetten traangas in tegen 300 demonstranten

Zo’n driehonderd demonstranten zijn door de politie bij het Maracanã in Rio uit elkaar gedreven met traangas. Ze probeerden vlak voor de finale bij het beveiligde stadion te komen, uit protest tegen het WK, zo meldt persbureau AFP.

Protest vlak bij het Maracanã-stadion Rio. AFP / Yasuyoshi Chiba

Zo’n driehonderd demonstranten zijn door de politie bij het Maracanã in Rio uit elkaar gedreven met traangas. Ze probeerden vlak voor de finale bij het beveiligde stadion te komen, uit protest tegen het WK, zo meldt persbureau AFP.

In kleine groepjes renden de demonstranten weg van het traangas. Volgens AFP werd ten minste één man gearresteerd en geslagen door de politie. Zo’n honderd mensen zouden op het plein nabij het stadion zijn blijven staan, in hun handen klappend en anti-politie liederen zingend.

‘Fuck FIFA’

De demonstranten protesteren tegen de gigantische investeringen in het toernooi. Ze vinden dat dat geld beter gebruikt had kunnen worden voor de Braziliaanse bevolking; bijvoorbeeld voor de verbetering van onderwijs en de gezondheidszorg.

Ook protesteren ze tegen de arrestatie gisteravond van negentien activisten. Zij worden beschuldigd van het vormen van een gewapende bende en moeten vijf dagen de gevangenis in. Onder hen zijn advocaten, journalisten en een leraar. Amnesty International bekritiseert de arrestatie, twittert onze correspondent Floor Boon:

Op spandoeken stonden teksten als “bevrijd de gevangenen”, “protest is geen misdaad” en “fuck FIFA”.

Reuters / Nacho Doce

26.000 veiligheidsbeambten op de been

Een recordaantal van 26.000 agenten, soldaten en veiligheidsbeambten zijn vandaag op de been om de finale in goede banen te leiden. Een activist van een linkse beweging zegt tegen persbureau AFP:

“We zijn tegen het WK door de manier waarop het is georganiseerd. Er is zo veel politie aanwezig dat het zo goed als onmogelijk is actie te ondernemen. Wij willen de vrijlating van de vastgehouden activisten.”

    • Mirjam Remie