Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wonen

‘Woningmarkt herstelt door schenkingen en subsidies’

Foto ANP / Koen Suyk

Een kwart van de woningen wordt gekocht met financiële hulp van familie of overheidssubsidies, concludeert de Volkskrant op grond van een inventarisatie bij onder meer notarissen, makelaars, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, de Belastingdienst en het kadaster.

In de eerste helft van dit jaar werd 10 tot 15 procent van de woningaankopen gefinancierd met een schenking van de ouders, die zo gebruikmaakten van de tijdelijke mogelijkheid hun kinderen tot 100.000 euro belastingvrij te schenken voor een woningaankoop of aflossing van de hypotheek. Het aantal schenkingen ligt nu zeventien keer zo hoog als drie jaar geleden. Gemiddeld wordt 60.000 euro geschonken.

Bij 8 tot 9 procent van de woningaankopen kreeg de koper een lening van familieleden. Startersleningen van het Rijk, de gemeente of de provincie speelden in 4 tot 6 procent van de huizenaankoop. Dat is twee keer zo veel als vorig jaar. De gemiddelde starterslening, die een aanvulling is op de hypotheek, is 28.500 euro.

De financiële bijstand aan huizenkopers leidt volgens notarissen en makelaars tot meer transacties op de woningmarkt. Kopers die niet genoeg kunnen lenen bij de bank, of vanwege een restschuld niet kunnen verhuizen, kunnen hierdoor toch een huis kopen. Ook zou het de huizenprijzen stutten. Een deel van de kopers zou de extra financiële hulp niet nodig hebben en gebruiken om een duurder huis te kopen.

Het CBS maakte vorige maand bekend dat de hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens voor het zesde kwartaal op rij is gedaald. Ook schenkingen hebben daar sterk aan bijgedragen is het vermoeden. Dinsdag presenteert de NVM woningmarktcijfers over het tweede kwartaal.