Wie gaat dit brekebeentje opvolgen in de Tour?

Het WK voetbal is bijna afgelopen, tijd voor de Tour de France! De wielerronde is nu een week bezig, en er gebeurde al van alles.Wie zijn de kanshebbers voor de eindoverwinning?

Christopher Froome, de winnaar van vorig jaar, viel deze week uit nadat hij drie keer was gevallen. Foto Reuters

Misschien zou hij het wel iets moeilijker krijgen. Het parcours van deze Tour de France is immers wat minder geschikt voor een klimmertje van 71 kilo dan dat van de Tour van vorig jaar. Maar dat de Britse titelverdediger Chris Froome (Sky) al in de vijfde etappe zou opgeven, kwam toch als een verrassing.

Wie kan Froome opvolgen? Drie Nederlandse ploegleiders in de Tour – Merijn Zeeman (Belkin), Marc Reef (Giant) en Servais Knaven (Sky) – geven hun voorspelling. Het drietal is eensgezind over de Italiaanse geletruidrager Vincenzo Nibali (Astana) als belangrijkste kandidaat. Al in de tweede etappe, naar Sheffield, boekte Nibali een ritzege en pakte hij de gele trui. Drie etappes later verstevigde hij zijn kandidatuur door in de kasseienrit naar Arenberg derde te worden en al zijn concurrenten op achterstand te rijden.

Hoewel Nibali toch vooral bekendstaat als ronderenner – zo schreef hij al de Giro en de Vuelta op zijn naam en werd hij al eens derde in de Tour – verbaast het Zeeman niet dat hij ook op de kasseien goed presteerde. „Hij is technisch een zeer goede renner. De kasseien had hij inderdaad nooit opgezocht, maar hij kan goed met zijn fiets omgaan.”

Ploeg van Nibali is ook erg sterk

Zijn collega Reef is eerder verbaasd over de sterkte van Nibali’s ploeg, het Kazachse Astana. „Tot diep in die etappe had hij nog vier ploeggenoten om zich heen.” Bovendien kan Nibali beschikken over een zeer sterke ‘knecht’: de Deen Jakob Fuglsang, die vorig jaar zelf zevende werd in de Tour. Zeeman: „Misschien heeft hij zelf nog klassementsambities, maar in elk geval kun je hem er goed bij hebben in de bergen.”

Zelf was Nibali enkele weken geleden, in het Critérium du Dauphiné, bergop nog niet op zijn sterkst. Maar in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad onthulde de ploegdokter, de Belg Joost De Maeseneer, dat de ‘Haai van Messina’ sindsdien nog anderhalve kilo is vermagerd.

„Vincenzo zit eindelijk op zijn ideale gewicht. Hij weegt nu tussen de 64,9 en 65,1 kilogram, voor 1,79 meter. Zijn vetpercentage is gezakt tot 6,5 procent. Dát is het geheim van onze kopman.” Het is een oude wielerwet: hoe magerder de renner, hoe beter hij een berg oprijdt.

Van alle klassementsrenners kwam de Spanjaard Alberto Contador (Tinkoff) het slechtst de kasseienrit door: hij verloor er ruim tweeënhalve minuut op Nibali. Ook heeft hij zijn landgenoot Jesús Hernández, een belangrijke knecht in de bergen, zien uitvallen. Zijn gebruikelijke meesterhelper, de Tsjech Roman Kreuziger, werd zelfs voor de Tour al uit de selectie geschrapt wegens afwijkende waarden in zijn bloedpaspoort.

Maar sluit Contador nog niet uit

Toch zien de drie Nederlandse ploegleiders tweevoudig Tourwinnaar Contador nog steeds als de belangrijkste uitdager van Nibali. Het ontbreken van twee knechten is niet zo’n probleem, denkt Zeeman: hij beschikt altijd nog over de Ier Nicholas Roche en de Australiër Michael Rogers. Contador kende een uitstekend voorjaar, met eindoverwinningen in de etappekoersen Tirreno-Adriatico en Ronde van het Baskenland.

In deze Tour zijn nog geen bergen van enige betekenis beklommen. Pas dit weekend, als het peloton de Vogezen aandoet, zal blijken of Nibali’s vermageringskuur hem kan helpen om Contador voor te blijven.

Als derde podiumkandidaat wordt de Spanjaard Alejandro Valverde (Movistar) genoemd. De alleskunner – zo won hij zowel de Ronde van Spanje als de klassieker Luik-Bastenaken-Luik – kwam in de Tour nog niet verder dan een zesde plaats. Vorig jaar verloor hij zijn goede klassering in de beruchte waaieretappe naar Saint-Amand-Montrond. Maar op zijn 34ste wil hij er nog één keer voor gaan. Hij staat negende in het algemeen klassement, op 2.11 minuten van Nibali.

Voor de subtoppers zijn het roerige dagen geweest. Donderdag verloren de Fransen Thibaut Pinot (fdj.fr) en Pierre Roland (Europcar) bijna een minuut nadat ze in de verkeerde waaier waren beland. Gisteren was het de beurt aan de Amerikaan Tejay Van Garderen (BMC), die ruim een minuut moest inleveren na een valpartij. Zijn landgenoot Andrew Talansky (Garmin), winnaar van de Dauphiné, verloor weliswaar geen tijd, maar kwam wel hard ten val tijdens de eindsprint.

En de Belgen en Nederlanders?

De Belg Jurgen van den Broeck staat verdienstelijk vijfde. Door alle malheur van zijn directe concurrenten staat Bauke Mollema (Belkin) er goed voor. Hij verteerde de kasseien relatief slecht en verloor knecht Stef Clement, maar zat gisteren in Nancy bij de eerste groep. Hij is opgeschoven naar de veertiende plaats, op 2.27 minuten van Nibali. Een plaatsje hoger staat zelfs nog Tom Dumoulin (Giant). De tijdrijder die stiekem ook goed kan klimmen werd gisteren vierde – sprinten kan hij dus ook al. Maar klassementsambities heeft hij naar eigen zeggen niet. Tegen Nu.nl zei hij voorafgaand aan de Tour dat hij hooguit „23ste of zo” zou kunnen worden. Dan wordt hij liever „55ste met een ritzege” op zak.

    • Derk Walters