Vijftien doden bij luchtaanval Gaza

Een Israëlische tank bij de grens met de Gazastrook. Foto EPA / Atef Safadi

Bij een Israëlische luchtaanval in de Gazastrook zijn vanavond vijftien mensen gedood, meldt persbureau AP. Het is tot nu toe het dodelijkste incident sinds de strijd maandag losbarstte.

Volgens de regering in Gaza waren er tot vanavond al meer dan 125 mensen om het leven gekomen.

Hamas op zijn beurt vuurde eerder vandaag al ongeveer tien langeafstandsraketten richting de Israëlische stad Tel Aviv gaf. Drie van de raketten werden boven de stad door het luchtafweergeschut onderschept, meldde het Israëlische ministerie van Defensie. Vier andere raketten belandden in een veld, iets ten zuiden van de stad. Waar de andere projectielen gebleven zijn, is onbekend. Hamas had de aanval via zijn eigen televisiestation aangekondigd.

De Israëlische aanval van vanavond vond plaats in de buurt van een moskee vlak nadat de avondgebeden waren afgelopen. Of de moskee ook het doel van de aanval was, is niet duidelijk.

Het Israëlische leger heeft inmiddels Palestijnse burgers in het noorden van de Gazastrook geadviseerd om te vertrekken “voor hun eigen veiligheid”. Israël heeft aangekondigd het gebied in de komende 24 uur onder vuur te nemen.

VN-Veiligheidsraad maakt zich ‘ernstig zorgen’

De Arabische Liga komt op verzoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas maandag bijeen in Kairo om de situatie in Gaza te bespreken. De Liga wil dat de internationale gemeenschap meer doet om Israël onder druk te zetten, zei een bron bij de Liga tegen AP.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties riep vandaag op tot een wapenstilstand in Israël en de Gazastrook. De raad roept Israël en de Palestijnen op zich te onthouden van verder geweld en weer met elkaar te gaan praten over vrede.

In een verklaring zegt de Veiligheidsraad zich “ernstig zorgen te maken over de crisis in verband met Gaza en de bescherming en het welzijn van burgers aan beide zijden”. Israël en de Palestijnen moeten het internationaal recht respecteren door burgers te beschermen, aldus de Veiligheidsraad. Alle vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden in met de oproep.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet gisteren echter al weten niet te zullen buigen voor kritiek uit het buitenland. Hij zei:

“Geen internationale druk weerhoudt ons ervan om op volle kracht op te treden. Het offensief eindigt pas wanneer ons doel is bereikt. En dat doel is het herstellen van rust en vrede.”