Vele levens van de wereldbeker

Morgenavond krijgt de nieuwe wereldkampioen de wereldbeker, maar niet de originele. Die is meerdere malen verdwenen en bestaat waarschijnlijk niet eens meer.

Het boek The Theft of the Jules Rimet Trophy vertelt het avontuurlijke verhaal van de wereldbeker, die ooit door de Franse beeldhouwer Abel Lafleur werd gemaakt en daarna keer op keer vermist werd.

Nadat de trofee op bijzondere wijze intact was gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog – de Italiaanse voetbalbestuurder Ottorino Barassi had de beker in een schoenendoos onder zijn bed bewaard – werd de beker in 1966 gestolen in Londen. Op een postzegeltentoonstelling, waar de beker als publiekstrekker stond voor het WK dat die zomer in Engeland gespeeld werd.

Even curieus als de verdwijning was de terugvondst: een hond genaamd Pickles vond de beker gewikkeld in een krant op straat in een achterbuurt in Londen. Zijn baasje bracht het glinsterende object vervolgens naar de politie en kreeg een beloning van 6.000 pond.

Hierna liet de Engelse voetbalbond in het geheim een replica maken, die voortaan met een gerust hart op openbare gelegenheden tentoongesteld kon worden. Maar er ontstond onduidelijkheid: welke van de twee was nou de echte?

Een van de twee mocht Brazilië in 1970 in elk geval houden, want het land won voor de derde keer het WK. Er kwam een nieuwe cup, voor het WK van 1974 (dezelfde die morgen ook wordt uitgereikt). Maar hiermee was het verhaal van de ‘oude’, originele trofee nog lang niet ten einde. In 1983 werd die opnieuw ontvreemd, ditmaal uit de burelen van de Braziliaanse sportbond. De beker zou zijn omgesmolten tot goudstaven. Bijna vijftien jaar later kondigde veilinghuis Sotheby’s aan dat het de cup onder de hamer zou brengen, en dat het weleens de echte zou kunnen zijn. De FIFA kocht de cup voor 254.000 pond en onderwierp hem direct aan een test, met het ontnuchterende nieuws als resultaat: het betrof de replica.

Om zulke taferelen met de nieuwe cup uit ’74 te voorkomen, krijgt de nieuwe wereldkampioen morgen de beker niet mee naar huis. Die blijft in het bezit van de FIFA.

    • Arthur Renard