Vele honderden betogers bij Haags anti-Israëlprotest

De demonstratie vandaag in Den Haag: Foto Twitter / Christiaan Pelgrim

Honderden, zo niet duizenden mensen hebben vanmiddag in Den Haag geprotesteerd tegen de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Ze eisten onder meer dat de bombardementen worden gestaakt. Het protest is volgens persbureau Novum rustig verlopen.

NRC-regioverslaggever Christiaan Pelgrim schrijft op Twitter:

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Duizenden mensen houden in Den Haag pro-Palestinademonstratie. ‘Allahu akbar’ schalt over Spuiplein http://t.co/zNtvRHBGkE

Aanvankelijk was het de bedoeling van de demonstranten te protesteren tegen de bouw van een muur op de grens met de Westelijke Jordaanoever en nieuwe nederzettingen. Maar door de recente raketbeschietingen tussen Hamas en Israël werd besloten de aandacht te verleggen naar het geweld tegen de Palestijnen in de Gazastrook, meldt nos.nl.

De betogers zwaaiden voornamelijk met Palestijnse vlaggen en riepen leuzen. Een enkeling liep echter ook met een bord waarop de Israëlische vlag met een hakenkruisvlag werd vergeleken.

Twitter avatar alexanderbakker Alexander Bakker Gaza-demonstratie op Spuiplein in volle gang http://t.co/G8pPuhreE4

PVV-leider Geert Wilders wond zich op Twitter op over de passiviteit van de politie met betrekking tot die borden:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Anti-Israel tuig zwaait bij demo in Den Haag nu met jihad en nazi-vlaggen. Politie doet niks. Ongelooflijk. @fverhoef http://t.co/810tWzLNVe

Maar volgens Omroep West werd er juist wel degelijk iets aan gedaan. De organisatie vroeg de betogers dringend de borden weg te zetten. De betrokkenen gaven gehoor aan dat verzoek en leverden de borden in, meldt de omroep.

Bij de luchtaanvallen in de Gazastrook zijn inmiddels meer dan 120 Palestijnen om het leven gekomen. Volgens een van de organisatoren, het Nederlands Palestina Komitee, moet er meer politieke aandacht komen voor het Israëlische geweld.

Update 18.56 uur: De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdag opgeroepen tot een wapenstilstand in Israël en de Gazastrook. De raad roept Israël en de Palestijnen op zich te onthouden van verder geweld en weer met elkaar te gaan praten over vrede. In een verklaring zegt de Veiligheidsraad zich ‘ernstig zorgen te maken over de crisis in verband met Gaza en de bescherming en het welzijn van burgers aan beide zijden’. Israël en de Palestijnen moeten het internationaal recht respecteren door burgers te beschermen, aldus de Veiligheidsraad. Alle vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden in met de oproep.