Van Rijn: strenger toezicht op gemeenten in relatie tot alcoholwet

Een ID-swiper, een scanapparaat voor identiteitsbewijzen, bevestigd aan de kassa van een supermarkt. Vanaf nieuwjaarsdag geldt voor jongeren die nog geen 18 zijn: Nix. Oftewel: geen alcohol en geen tabak. Foto ANP / Evert Elzinga

Gemeenten die nog niet of nauwelijks optreden tegen de verkoop van alcohol aan minderjarigen worden in de komende maanden strenger in de gaten gehouden. Dat zegt een woordvoerder van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) volgens persbureau Novum.

Ook kroegen, supermarkten, slijterijen en sportkantines worden nogmaals onder de loep gehouden of ze zich houden aan de nieuwe alcoholwet.

De uitspraken zijn een reactie op berichtgeving van de NOS. Die berichtte vanochtend dat gemeenten dit jaar nog nauwelijks hebben opgetreden tegen de verkoop van alcohol aan minderjarigen door winkels en cafés of jongeren die de alcoholwet overtreden.

In de onderzochte gemeenten is dit jaar nog geen enkele horecagelegenheid gesloten wegens verkoop aan minderjarigen. Slechts 9 procent van de gemeenten deelde boetes uit, meer dan de helft van de gemeenten deelde geen enkele waarschuwing uit.

De gemeenten hadden op 1 juli hun plannen klaar moeten hebben hoe ze met de nieuwe wetgeving omgaan. Volgens de woordvoerder hebben veel gemeenten daar iets meer tijd voor nodig.

“Daar is niets mis mee. Daar hebben we ook begrip voor, maar we houden wel een vinger aan de pols. Het is wel belangrijk dat het afkomt.”

Ook een onderzoek naar horecagelegenheden en supermarkten wordt herhaald om te kijken hoe het ervoor staat. De resultaten worden in het najaar verwacht. De Tweede Kamer debatteert dan ook over de kwestie.