Uiterlijke schijn

Een fles die oogt als een prijs die je op de kermis niet wilt winnen. Als het laatste overblijfsel uit de tombola van het bejaardentehuis van je moeder. Een neoklassieke fresiafles. En dan ook nog eens Frederik heten.

Een naam gekalligrafeerd bovendien op een etiket dat mij doet denken aan uitbundig gedessineerde naambordjes in Vinex wijken. Waarop families, behalve hun achternaam, ook de voornamen van de ouders, de kinderen plus de roepnamen van hond, hamster en schildpad aan de buitenwacht kenbaar maken.

Enfin, u begrijpt dat ik met de nodige argwaan aan Frederik, een Italiaanse vino spumante brut, begon.

Maar kijk aan: het blijkt een buitengewoon geslaagde schuim-Italiaan uit Veneto, die een smakelijke aaneenschakeling van rijpe appel, perzik, abrikoos en citrus presenteert, afgetopt met een mollige mousse. Biologisch bovendien.

Sorry Fred – mag ik je Fred noemen? – dat ik je zo euvel duidde.

Je smaakt beter dan menig Prosecco.

Maar dat mag eigenlijk geen naam hebben.

Frederik Vino Spumante Brut. € 11,45. Ekoplaza

    • Harold Hamersma