Typhoon da basi!

Typhoon gaat tekeer. Foto Andreas Terlaak / NRC

Het mooiste moment van North Sea Jazz 2014, tot nu toe*, was een minuut na de show van Typhoon. De Zwollenaar liet een mannetje of duizend verdwaasd achter. Met een lach.

Het leek wel of Typhoon van elk nummer een festivalafsluiter wilde maken. Telkens zet de rapper een hit in, Bumaye, IJswater, Los Zand, allemaal al goed genoeg voor dit publiek dat zin heeft in een feestje - anders gingen ze wel voetbal kijken - maar voor hem is het niet genoeg. Hij wil groter feest, mooier feest, leuker feest. En hij krijgt het, het lukt keer op keer schijnbaar achteloos. Alsof het gewoon zo gaat, niet anders kan.

Net als op zijn nieuwe cd, Lobi da Basi, ging eigenlijk niets mis. Je kunt foutjes gaan zoeken, maar hij ontneemt je die zin met een lach, een rake rijm en zijn onstilbare honger naar liefde. Er waren maar weinig toeschouwers die niet de arm om een wildvreemde schouder sloegen, toen Typhoon daar om vroeg.

Het feest werd groter, mede dankzij z’n geweldige band en heerlijke chemie met zijn MC. En z’n grote broer Blaxtar rapte mee en maakte nog groter feest, om daarna apetrots de rest van de show te filmen met z’n telefoon, permanent met grote smile. Ook cabaretier en zanger André Manuel deed mee, en zong zijn deel van afsluiter Zandloper.

Iedereen had een grote smile. En alles schudde. Mooie blonde meisjes met bloemtjes in hun haar, stoere gasten met petjes met zo’n gouwe sticker erop, middelbare heren met linnen tasjes en kerels in overhemden met grote kragen en paarse broeken.

En wat nu, denken die duizend man na de show. Moeten we nog wel naar Stevie Wonder? Is het nodig? Typhoon da basi.

* Update: Ja, sorry Ty. Jij snapt ook wel… Stevie.. Hij was zo.. Oh man! Nou ja. Jouw show was echt één van de hoogtepunten!

Typhoon danst, op North Sea Jazz. Foto Andreas Terlaak / NRC

Saul van Stapele sprak Typhoon over zijn nieuwe cd, Lobi da Basi. Lees hier meer.

    • Peter van der Ploeg