Tuinierende koks

Koks met een eigen tuintje: het leek een modegrill maar er schijnt nu toch een nieuwe, serieuze kaste van tuinierende koks op te staan. Nu is dat in een landelijke omgeving niet zo verwonderlijk, maar vooral de woekering van het aantal tuinierende stadskoks is opmerkelijk. De groeiende focus op groenten is vast en zeker van invloed op de wasdom van de kokstuin, maar wat ook erg goed helpt is dat gespecialiseerde toeleveringsbedrijven er brood in zien.
Zo is er de firma Dakdokters die koks voorziet van kant en klaar ingezaaide groeibakken, die na de oogst vervangen worden door nieuw materiaal. Er zijn adviseurs voor de meest praktische beplanting van ogenschijnlijk ongeschikte plekken en hi tech irrigatiesystemen die ervoor zorgen dat koks niet aldoor met de gieter in de weer hoeven.
In het restaurant zal aan tafel en op de kaart steeds vaker het predikaat ‘uit eigen tuin’ te lezen en te beluisteren zijn, professor Jaap Seidell -hoogleraar voeding en gezondheid- kan uitleggen wat daar zo positief aan is.

    • Ronald Hoeben