Troostfinale

Catenaccio, buffelstoot, tiki-taka, Geheimfavorit. Voetbal heeft zijn eigen taaltje. Waar komen al die begrippen vandaan? Elke dag schrijven we over een mooi voetbalwoord. Vandaag juist een vaak verketterd woord: de troostfinale.

Vanavond om 22:00: de minst aantrekkelijke wedstrijd van het WK. De troostfinale, of ‘kleine finale’. De wedstrijd om de derde en vierde plek tussen Brazilië en Nederland.

Dat duel tussen de twee ploegen die in de halve finale uitgeschakeld worden, is meestal een anticlimax voor alle betrokkenen. De toernooispanning is weg, de hoofdprijs uit zicht. Naar huis dan maar? Nee, sorry, er staat nog een wedstrijd om ‘s keizers baard op het programma. Een van jullie moet nog derde worden.

Troosten doet die wedstrijd vrijwel nooit. In 1990 haalde thuisland Italië de finalissimo net niet (uitgeschakeld door Argentinië na strafschoppen). Wat restte was de troostfinale, de finalino. NRC schreef nadat die wedstrijd met 2-1 van Engeland gewonnen was: “Zelden waren er na een overwinning somberder gezichten te zien dan zaterdag in Bari.”

Vier jaar later, toen Zweden de finale net niet haalde, riep het team de FIFA op om de troostfinale voortaan te schrappen. Aanvoerder Jonas Thern: “Op dit moment is de confrontatie met Bulgarije echt niet belangrijk voor ons. Ik denk niet dat er ook maar één speler zin in heeft.”

Op het volgende WK speelde Oranje om de derde en vierde plaats. Dat was in 1998, toen ons de weg naar de finale versperd werd door Brazilië. Na die wedstrijd huilde Edwin van der Sar hartstochtelijk. Voor de camera zei hij, met de snik in zijn stem: “Als je derde kan worden op een WK, is toch ehh… ook niet slecht.”

Je zag het: dit was een echte sportman - net als Robben afgelopen woensdag. “Die kan mij op dit moment gestolen worden”, zei hij over de wedstrijd. Spelers hebben helemaal geen boodschap aan derde worden.

Voor Kroatië, dat in ’98 derde werd door van Oranje te winnen in dat duel, was het nog wel een eer, omdat het al een verrassing was zo ver te zijn gekomen. Zo was het in 2002 ook, tussen Turkije en Zuid-Korea.

Maar meestal is het slechts een… schraletroostfinale. Een treurfinale.

De animatie boven dit stukje is voor nrc.nl gemaakt door Funk-e - Explanimation.

    • Peter Zantingh