Spugen op de psychiatrische patiënt

In de Haagse Schilderswijk zijn bewoners en personeel van een ggz-instelling bedreigd en geïntimideerd. Ze verhuizen.

Een groep buurtkinderen uit de Haagse Schilderswijk pest en intimideert al jaren veertien psychiatrische patiënten en personeel van een ggz-instelling. Een paar bewoners zijn mishandeld.

Dat is te lezen in het incidentenlogboek dat medewerkers sinds 2008 hebben bijgehouden. Er wordt gegooid met stenen, glas en eieren. Bewoners krijgen stickers op de deur („deze Hollander stinkt”). Directeur Lidy Zaat van ggz-instelling Stichting Anton Constandse maakte deze week bekend te willen verhuizen: „Dit is te triest voor woorden.”

Op de locatie in de Haagse Schilderswijk wonen, semi-zelfstandig, veertien mensen met psychische problemen, bijgestaan door acht medewerkers. Zaat houdt een groep van ongeveer vijftien tot twintig kinderen verantwoordelijk voor de overlast. Ze zitten volgens de directeur nog op de basisschool, al zijn er soms adolescenten bij. De bewoners hebben volgens haar geen enkele aanleiding gegeven. „Wel kan ik me voorstellen dat ze soms gedrogeerd overkomen; door de medicijnen die ze moeten gebruiken.”

De problemen, die begonnen zodra de instelling zich zes jaar geleden in de Schilderswijk vestigde, zijn herhaaldelijk gemeld bij de politie. Ook is er diverse keren met de gemeente over gesproken. Die bevestigt op de hoogte te zijn, net als de woningbouwcorporatie en de politie.

Een woordvoerder van de gemeente stelt dat er nooit sprake was van „aanhoudend geweld”, maar eerder van „pesterijen” van kinderen tussen de tien en twaalf jaar oud. De wijkagent gaat extra vaak langs bij de instelling, maar dat hielp tot dusver niet. De woordvoerder: „Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een stichting zich vanwege pesterijen gedwongen ziet te verhuizen. Daarom is de gemeente op dit moment met de stichting in gesprek om een oplossing te vinden.”

De incidenten doen zich vooral voor in de zomer, als de kinderen op straat zijn. De doodlopende straat waar de problemen zich voordoen was al een hangplek voor de instelling zich er vestigde.

De meeste klachten van werknemers gaan over jongetjes die hun voetbal bewust tegen ramen, personeel en bewoners aan trappen. Verder worden stenen, stokken en flessen op het balkon en door ramen gegooid. Over het balkon is nu een net gespannen, maar daardoor hebben de bewoners geen buitenruimte meer. Eén medewerker wordt voortdurend seksueel bejegend door de jongetjes, schrijft ze in het personeelslogboek. „Ze zeiden dat ik wel een lekkere was van de begeleiding.”

Lidy Zaat: „We hebben bewust gekozen voor de Schilderswijk omdat we veel allochtone bewoners hebben. Zodat zij dichtbij familie wonen, maar helaas is de locatie toch geen goede keuze. Dat konden we niet weten, want we hebben meer locaties in de Schilderswijk, waar geen problemen zijn.”

De ggz-instelling – die 1.100 cliënten op 180 adressen huisvest – gaat volgende week in gesprek met andere zorginstellingen. Gehoopt wordt dat de veertien bewoners samen naar één nieuwe locatie kunnen verhuizen.

    • Enzo van Steenbergen