Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Sprookjes

Youp

Dus Javier Mascherano, de Argentijnse voetballer die het zo goed als zekere doelpunt van Arjen Robben in de laatste minuut van de halve finale voorkwam, scheurde bij deze actie zijn anus. En dat nieuws maakte hij vrijdag zelf aan de internationale sportpers bekend.

Ik zou zo’n blessure lekker tussen mij en mijn huisarts houden. Maar Javier niet. Hij vertelde het trots. Anus gescheurd voor zijn vaderland. Sprookje toch? Misschien laat hij er binnenkort een herinneringstattoo zetten. Net als die Chileen die tegen Brazilië op de lat schoot. Dat Mascherano er een Nederlandse leeuw laat plaatsen. Het hol van de leeuw.

Wat deed Máxima op het moment dat Javier de bal vlak voor de schoen van Arjen over de achterlijn tikte? Juichen? Volgens mij wel en volgens de RVD niet. Die gaven de middag voor de wedstrijd een officieel bulletin uit waarin gesteld werd dat onze koningin Nederlandse is en daarom voor Oranje zou joelen. Als er wat te joelen viel. Of ik dat geloof? Nee, natuurlijk niet. Max is geboren en getogen Argentijnse. Nederlandse is ze puur voor haar werk. Dus was ze afgelopen woensdag gewoon voor Argentinië dat naar de finale mag. Ons sprookje is helaas uit.

Dit soort berichten ga ik wel missen als het WK maandag voorbij is. Zo’n uitgescheurde voetbalanus en een officieel bulletin van de RVD dat Max voor Oranje zou juichen. Geweldig toch? Dat we daar tijd voor hebben. Dat iemand op het idee komt om de bejaardenberg gerust te stellen met de mededeling dat onze koningin niet voor Messi, maar voor Robben is. Ook zo gelachen om staatssecretaris Dekker die officieel reageerde op een gebbetje van Louis van Gaal in het Jeugdjournaal? Van Louis mochten alle kinderen naar de wedstrijd kijken. Hij raadde het de ouders zelfs ten strengste aan. Hierop reageerde Sander Dekker officieel met een verklaring dat de ouders en de scholen het zelf mochten bepalen of de kinderen gingen kijken. Hier ging Louis niet over. Ik zocht nog even naar de knipoog van onze Sander. Maar niks daarvan. We maken wel eens grapjes dat ze op die Haagse ministeries de hele dag een beetje in hun neus zitten te grutten, maar dat is dus niet waar. Ze zijn druk. Hartstikke druk.

Wat zal ik de WK missen. Allereerst al dat non-nieuws om alles en iedereen heen. Dat als Van Persie iets eerder het veld op loopt en niet even op Robben wacht, dat het dan gonst door alle radio- en televisiestudio’s dat er misschien wel sprake zou kunnen zijn van een vete tussen de sterren. En wat zal ik Bertje Maalderink missen met zijn eeuwige hesjesavonturen en zijn intelligente vragen aan de bondscoach, die in het begin dacht dat Bertje van het Jeugdjournaal was. En Hugo Borst, die Kees Jansma vlak voor de halve finale ging bellen omdat hij in de Kijk of de Eppo had gelezen dat Messi zijn pingel rechts van de keeper zou plaatsen. Moest Kees namens Hugo tegen Louis zeggen. Lief toch? En Frank Snoeks mis ik zeker! Dat is die verwarde ziel die tijdens de kwartfinale, toen de vierde man een bord met een 2 omhoog hield, dacht dat Vlaar gewisseld ging worden. Iedereen wist: twee minuten blessuretijd. Behalve Frank. Vlaar droeg namelijk rugnummer 2.

De telefoon van Frankie rinkelde tijdens het verslag doorlopend. Wie dat was? Ik. Om te zeggen dat hij wat anders moet gaan doen. Dat het klaar is. Of hij ook inderdaad wat anders gaat doen? Nee, want zijn chef is Arno Vermeulen. En heeft u die wel eens gehoord? Snoeks en Vermeulen zeiden dat ze amper op de sociale media kijken om te zien wat het klootjesvolk van ze vindt. Die Snoeks kan niet eens zijn telefoon op stil krijgen, dus Twitter of Facebook lijkt me helemaal te hoog gegrepen voor deze altijd maar doorkakelende feitjesdwaas.

Jammer dat het WK weer voorbij is. Nu weer tijd voor andere dingen. De Efteling bijvoorbeeld. Daar mag je als volwassene niet meer verkleed ronddolen. Zijn mensen serieus boos over. Sjouwden jaren als gelaarsde kat door het sprookjesbos. Vroeg me af of het juichpak van de Jumbo mag? Die Roy Donders is toch ook een sprookjesfiguur? Of gaat u mij vertellen dat-ie echt is?