Oude hardlopers behouden jonge pezen

foto thinkstock

Jarenlang regelmatig hardlopen remt de veroudering van de pezen. Dat is te zien aan het achterblijven van moleculaire veroudering bij 65-jarige hardlopers die al 30 jaar zeer regelmatig hollen. De pezen van regelmatige lopers hebben ook een dichtere structuur en ze zijn dikker, zodat ze meer kracht kunnen verwerken en minder blessuregevoelig zijn.

Dat schrijven voornamelijk Deense onderzoekers, met een collega uit Rotterdam, in het tijdschrift Age (5 juli, online).

Een leven lang sporten is goed voor hart en bloedvaten, en het helpt tegen diabetes en tegen depressie en dementie. Dat is allemaal redelijk zeker. De vrees was altijd dat spieren, pezen en kraakbeen door dat vele gebruik sneller verouderen. Bij de mensen die het volhouden om vaak hard te lopen gebeurt dat in ieder geval niet.

Voor het onderzoek zijn vier groepen van 10 tot 15 mensen vergeleken. Het waren getrainde hardlopers en ongetrainden met ongeveer hetzelfde eetpatroon van rond de 65 en rond de 25 jaar oud. De getrainden waren fanatieke hardlopers. De 65-jarigen holden bijvoorbeeld al ongeveer 30 jaar wekelijks ongeveer 50 kilometer. De ongetrainden hadden minstens vijf jaar niet gesport. De oude hardlopers hadden 30 procent dikkere pezen dan hun niet-getrainde leeftijdgenoten. De peesdikte van deze ongetrainde ouderen leek erg op die van jonge hardlopers, en zat 10 procent boven de ongetrainde jongeren. De hardlopers – oud en jong – hadden mooie cholesterolwaarden en lijken goed beschermd tegen suikerziekte.

Pezen krijgen hun sterkte en elasticiteit door collageenvezels. Dat zijn lange eiwitmoleculen. Als er te veel suikers of reactiebevorderende zuurstofradicalen in het lichaam aanwezig zijn treden er chemische reacties op die zogenaamde advanced glycation endproducts (AGE’s) aan de collageenmoleculen vastzetten, waarschijnlijk als gevolg van een ongunstig insulinemetabolisme. AGE’s maken de pees brosser, is de verdenking, waardoor ze bij een val eerder scheuren. Die AGE’s zijn in het onderzoek als maat voor veroudering gebruikt. De oude hardlopers hadden ruim 20 procent minder AGE’s in hun pezen dan hun ongetrainde leeftijdgenoten.

    • Wim Köhler