Sharon Kovacs: geweldige stem

Sharon Kovacs op North Sea Jazz 2014. Foto Andreas Terlaak / NRC

Ze studeerde pas vorig jaar af aan de rockacademie in Eindhoven, maar zingt alsof ze al een leven vol whisky en hartzeer achter de rug heeft. Op het podium van de Mississippi maakt zangeres Sharon Kovacs onmiddellijk indruk met haar geweldige stem.

Het is haast niet voor te stellen dat die fantastische strot uit dat kleine fragiele meisje komt, dat getooid met haar bontmuts tussen de nummers huppeltjes van blijdschap maakt. Uit opluchting waarschijnlijk, dat het publiek zo ademloos naar haar staat te luisteren.

Haar band Kovacs bestaat voor een groot deel uit jonge vrouwen, maar meisjesachtig is de muziek allerminst. Ieder nummer heeft een donker ondertoontje. Kovacs zingt zwoel, dan weer duivels en bezwerend. Alsof ze niet uit Nederland komt, maar uit de moerassen van Mississippi, strooit ze haar voodoomuziek over onze hoofden uit.

Haar debuutalbum moet nog uitkomen, maar het publiek op North Sea Jazz heeft ze vast ingepakt.

    • Sandra Smallenburg