Roussef: WK is een groot succes

De Braziliaanse president Dilma Roussef (links) en FIFA-voorzitter Sepp Blatter tijdens de presentatie van het WK in juni.
De Braziliaanse president Dilma Roussef (links) en FIFA-voorzitter Sepp Blatter tijdens de presentatie van het WK in juni. Foto AFP / Jose Cruz

Brazilië heeft het ongelijk bewezen van alle sceptici en een enorm succesvol WK georganiseerd. Dat heeft de Braziliaanse president Dilma Roussef gisteravond gezegd, schrijft persbureau AP.

Van tevoren waren er veel zorgen dat stadions, vliegvelden en accommodaties niet op tijd klaar zouden zijn voor het WK begon, verschillende bouwprojecten lagen niet op schema. Volgens Roussef zijn alle zorgen onjuist gebleken:

“We hebben laten zien dat Brazilianen niet alleen goed met elkaar omgaan, maar ook met buitenlandse gasten. We hebben de orde kunnen handhaven en ook het vervoer van vliegvelden is goed verlopen. We hebben de twijfels weggenomen bij iedereen die niet in ons geloofde.”

Met name over dat laatste waren landen bezorgd. De vrees was groot dat de vliegvelden zouden worden overstroomd door voetbalfans. Maar het transport bleek beter te zijn geregeld dan verwacht. Al zou dit mede te danken zijn aan het lagere aantal passagiers de afgelopen weken. Veel Brazilianen zouden zelf vliegen vermijden tijdens het WK door de hoge vliegtarieven.

Roussef: WK is voorbode voor Spelen

Uit opiniepeilingen blijkt dat het land verdeeld is over de vraag of het WK de Brazilianen ten goede zal komen. Er waren in het begin veel demonstraties tegen het evenement dat Brazilië miljarden heeft gekost. De Braziliaanse president vindt dat het WK een goede voorbode is voor de Olympische Zomerspelen in 2016 die het land eveneens organiseert. Ze had recent een afspraak met IOC-voorzitter Thomas Bach:

“De IOC-voorzitter zei dat hij heel tevreden is met onze voorbereidingen voor de Spelen. Hij zei dat onze olympische dorpen de beste zijn die de wereld ooit heeft gezien.”