Prestige telt toch in duel dat niet om de hoofdprijs gaat

De spelers van Nederland balen na het verlies na de strafschoppen tegen Argentinië tijdens de halve finale op het WK voetbal.
De spelers van Nederland balen na het verlies na de strafschoppen tegen Argentinië tijdens de halve finale op het WK voetbal. Foto ANP / Koen van Weel

Brazilië wil iets rechtzetten, na de 7-1 afgang tegen Duitsland. Maar kan Louis van Gaal zijn ploeg motiveren voor een duel om de derde plaats?

Spijt komt vroeger of later. Bij Ronald de Boer was dat na “een paar jaar”, toen hij steeds hoorde dat Kroatië toch maar mooi derde was geworden op het WK in 1998.

“Het gaat uiteindelijk toch om prestige. Als ik er op terugkijk dan denk ik dat wij ons daar toch beter voor hadden moeten opladen.”

De Boer kan zichzelf weinig verwijten, hij deed immers niet eens mee aan de troostfinale in Frankrijk tegen Kroatië, die met 2-1 verloren ging. Hij had te veel last van een onwillige knie. Spelers waren gaan stappen na de verloren halve finale in Monaco. Bondscoach Guus Hiddink vond het ook wel goed zo, en sommige internationals waren na het succesvolle WK meer bezig met hun toekomst dan de ‘kleine finale’ in Parc des Princes. De Boer:

“Er knapt gewoon iets als je dan de halve finale verliest. Je bent zo gefocust het hele toernooi, dat valt weg. En om te presteren heb je focus nodig.”

Samenvatting van de troostfinale 1998:

De wedstrijd die niet om de hoofdprijs draait

Morgen speelt het Nederlands elftal in Brasilia in Estadio Mané Garrincha de wedstrijd om de derde en vierde plek op het WK. Brazilië heeft na de 7-1 nederlaag tegen Duitsland veel recht te zetten ten overstaan van eigen publiek. En Nederland? Bondscoach Van Gaal zei na de verloren halve finale tegen Argentinië:

“Ik heb tien jaar geleden al gezegd dat deze wedstrijd niet gehouden zou moeten worden en zo denk ik er nog steeds over.”

Van Gaal heeft vele medestanders, bijvoorbeeld De Boer:

“Na zo’n lang seizoen, waarin toch roofbouw op de spelers gepleegd wordt, zit niemand te wachten op nog een wedstrijd waarbij het niet om een hoofdprijs gaat. Ik zou het afschaffen.”

Dat strijdplan komt er wel

Dus hoe laad je je spelersgroep op voor ‘Game 63’, de wedstrijd waar dus niemand op zit te wachten. De training van het Nederlands elftal gisteren was een zwijgzaam samenzijn, de teleurstelling nog vers in de benen en het hoofd. De ballen bleven in het hok. Het regende in Estádio Paulo Machado de Carvalho in São Paulo, de miljoenenstad die met zijn grijze eenvormigheid een passend decor vormde voor de gemoedstoestand van Oranje.

Er komt “heus wel een strijdplan”, zegt Ronald de Boer, die jaren met Van Gaal werkte en de trainer niet kent als iemand die iets laat lopen.

“Ik ben benieuwd wie Louis er allemaal in brengt. Sommige jongens zijn echt aan het eind van hun Latijn. Robin van Persie, Ron Vlaar, Nigel de Jong, Dirk Kuijt misschien ook wel.

Ik denk dat er heel wat wijzigingen zullen komen. Ik denk dat jongens als Memphis Depay, Jeremain Lens, Joël Veltman en Klaas-Jan Huntelaar nog wel wat willen laten zien. Dat hadden wij ook toen: sommige jongens waren echt nog wel fit en gretig.”

Doelpuntenmaker Zenden

Boudewijn Zenden, de doelpuntenmaker voor Nederland in de troostfinale van 1998, was zo’n jongen die niet veel had gespeeld en er duidelijk nog iets van wilde te maken. Knappe run, houdbaar schot dat er toch in viel en toen de mislukte salto bij wijze van viering van het doelpunt.

Zenden scoort de 1-1 tegen Kroatië:

Maar Kroatië trok met 2-1 aan het langste eind wat zorgde voor een klein volksfeest in het land. Nederland ging na een uitstekend toernooi zo toch in mineur naar huis. De Boer:

“Twee keer achter elkaar verliezen is toch vervelend. Dat geeft een slecht gevoel.”

Zenden denkt daar nu net zo over, zei hij tegen NUsport.nl:

“Zo’n wedstrijd moet je gewoon willen spelen. Na afloop kunnen ze zeggen dat ze derde zijn geworden op het WK. Als je wint, heb je geen enkele wedstrijd verloren op dit toernooi. De oudere spelers zullen misschien wat moeite hebben om zich op te laden, omdat voor hen maar één ding telde. Maar het gros van de selectie heeft nooit eerder op een WK gespeeld, die moet hiervan genieten.”

Duitsland werd derde in 2006

Brazilië zal de troostfinale willen aangrijpen om de 7-1 nederlaag tegen Duitsland enigszins te doen vergeten. De Seleçao kan een voorbeeld nemen aan Duitsland dat in 2006 het WK in eigen land na 3-1 winst op Portugal eindigde als derde.

De troostfinale tussen Duitsland en Portugal in 2006:

Een ware troostfinale voor Die Mannschaft van Jürgen Klinsmann. Als het Brazilië en Oranje niet om de eer te doen is, dan is een geldbedrag van twee miljoen dollar – het verschil in beloning tussen derde en vierde plaats – wellicht een motivatie.