Premier Aruba eet niet om conflict

De Arubaanse premier Mike Eman gaat in hongerstaking. Dat heeft hij gezegd voor de camera's van Telearuba, de nationale tv-zender. Aanleiding is het besluit van de rijksministerraad vrijdag om gouverneur Fredis Refunjol de opdracht te geven de begroting van Aruba voor 2014 niet te tekenen. Eerst moet een onafhankelijk onderzoek naar de „onderbouwing en houdbaarheid” ervan worden afgerond, vindt de ministerraad.

„Aruba wordt gegijzeld, verkracht en vernederd door Nederland”, zei Eman in een reactie op dit nieuws. „Het laat zijn koopmansgezicht zien en niet het gezicht van de dominee. Met een koopman kunnen we niet samen een koninkrijk bouwen, daar gaat het alleen om geld. Aruba wil samenwerking, geen geld.”

Eman zegt zijn hongerstaking pas te beëeindigen als Refunjol de begroting heeft getekend.

De toestand van de overheidsfinanciën van Aruba is zeer zorgelijk, vindt minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties, PvdA). Het eiland heeft een overheidsschuld van bijna anderhalf miljard euro. Het tekort op de begroting van 2014 bedraagt 6 procent, dubbel zoveel als de afgesproken 3 procent.

Het conflict hierover tussen Nederland en Aruba loopt al langer. Vorige week vrijdag nam de minister van Financiën van het eiland, Juan David Yrausquin, ontslag. Hij deed dat uit protest tegen het besluit van de Nederlandse en Arubaanse regering het aangekondigde onderzoek naar de wankele overheidsfinanciën van het eiland te verzwaren.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de voormalige staatssecretaris van Financiën Frans Weekers dit onderzoek zou leiden, maar Plasterk besloot „in goed overleg” met de Arubaanse regering daar toch een zwaardere, ambtelijke commissie van te maken. Het onderzoek naar de begroting wordt nu gedaan door het College Financieel Toezicht op Curaçao, dat al permanent toezicht houdt op de financiën van de overige Antillen.