Opa Benny Golson vertelt

Wat doet een heer op leeftijd als hij moe is? Dan gaat hij lange verhalen vertellen. Dat deed Benny Golson, met 85 jaar de oudste musicus op het North Sea Jazz Festival, aan het eind van zijn concert in Madeira. Hoe hij in zijn huiskamer vroeger eindeloos sax oefende met John Coltrane in Philadelphia. Hoe

Wat doet een heer op leeftijd als hij moe is? Dan gaat hij lange verhalen vertellen. Dat deed Benny Golson, met 85 jaar de oudste musicus op het North Sea Jazz Festival, aan het eind van zijn concert in Madeira.

Hoe hij in zijn huiskamer vroeger eindeloos sax oefende met John Coltrane in Philadelphia. Hoe ze een gig kregen en dachten eindelijk geld te gaan verdienen. En hoe ze twee uur vantevoren werden afgezegd. ‘Ga kijken, je zult zien dat ze je belazeren’, zei Golsons moeder. Zij erheen, en inderdaad zaten er twee andere saxofonisten op hun stoel. Zij terug en weer kwam zijn moeder scherp uit de hoek: ‘Jongens, maak je niet druk. Over een paar jaar verdienen jullie zoveel, dat ze jullie niet meer kunnen betalen.’ Jaren later kwamen de twee bebopgiganten elkaar tegen op het vermaarde Newport Jazz Festival en Coltrane begon keihard te lachen. ‘Waarom’ ? vroeg Golson. ‘Omdat ik moet terugdenken aan de woorden van je moeder’.

Zo’n verhaal dus, minutenlang terwijl Golson rustig op zijn stoel zat. Het publiek luisterde ademloos naar die adempauze voor de band. Als introductie van een nummer van zijn 47 jaar geleden overleden vriend Coltrane, Mr PC. En nog één keer ging Golson staan en los op zijn saxofonist om te blazen als in zijn jongere jaren. Van stramme spieren niets te zien, zijn al bijna even bejaarde pianist, bassist en drummer speelden soepel mee. Het publiek juichte om meer. De presentator die hem afkondigde verontschuldigde zich: ‘Het gaat echt niet meer, hij is echt helemaal kapot.’

    • Daan van Lent