Omvangrijke billen

Vénus Noire vertelt het lijdensverhaal van Saartjie Baartman: een Zuid-Afrikaanse vrouw die behoorde tot de Khoikhoi (door de Boeren Hottentotten genoemd). Begin 19de eeuw werd ze naar Europa gehaald. Ze trok met haar uitzonderlijke anatomie – vooral haar omvangrijke billen – bekijks als kermisattractie in Londen en op chique Parijse seksfeestjes. Ze gleed daarna af naar de prostitutie en overleed in 1815, nog geen vijf jaar nadat ze in Europa was gearriveerd. In 2002 keerden haar stoffelijke resten terug naar Zuid-Afrika. In Vénus Noire komt de kijker weinig te weten over Baartman. Regisseur Kechiche neemt alle tijd om de vrouw te tonen als attractie: aangegaapt en betast door kermisgangers, ontleed en opgemeten door wetenschappers. Kechiche (La vie d’ Adèle) geeft een verpletterend beeld van koloniale verhoudingen.