En ondertussen zweert de president wraak

foto reuters/Maxim Zmeyev

Voor deze pro-Russische separatist is de strijd in Oekraïne even op het tweede plan beland: hier kust hij zijn bruid tijdens hun huwelijksceremonie in Donetsk.

Buiten gaan de vijandigheden intussen gewoon door. Bij een raketaanval op een patrouille langs de grens met Rusland hebben pro-Russische separatisten gisteren zeker 23 mensen gedood: 19 soldaten van het regeringsleger en vier grenswachten. De aanval, op een grenspost bij Zelenopillya in het oosten van het land, werd uitgevoerd met Russische Grad-raketten. Die kunnen vanaf vrachtwagens worden afgevuurd. President Porosjenko reageerde woedend. „Al degenen die de Grad hebben gebruikt tegen de strijdkrachten van Oekraïne zullen gevonden en vernietigd worden”, zei hij. „Voor het leven van iedere soldaat zullen de militanten betalen met tientallen en honderden van henzelf.” De regering in Kiev verwijt Rusland het conflict in Oekraïne aan te wakkeren door toe te staan dat vanuit Rusland zware wapens naar de separatisten worden gesmokkeld.

De aanval kwam nadat het regeringsleger belangrijke steden in het oosten had heroverd op de separatisten. Het offensief van het Oekraïense leger drukt de rebellen steeds verder in de richting van de grens met Rusland. De separatistische milities hergroeperen zich in en bij Donetsk.

Porosjenko zei na de aanslag dat er meer gedaan moet worden om troepen uit te rusten met beschermende kleding. Ook dreigde hij met een blokkade van de nog steeds door separatisten gedomineerde stad Donetsk.

Bij andere gevechten in het oosten van Oekraïne zijn vier regeringssoldaten gedood. Twee soldaten en een grenswacht overleden nadat hun pantserwagen op een mijn was gereden, een vierde soldaat werd gedood bij gevechten in Karlovka. Daarnaast zijn er vijf mijnwerkers gedood toen hun bus werd geraakt door een mortiergranaat.

Gisteren publiceerde Amnesty International een rapport over mensenrechtenschendingen in het gebied. Zowel de separatisten als het Oekraïense leger maken zich volgens de organisatie schuldig aan marteling.