Opinie

    • Merlijn Kerkhof
    • Gijsbert van Es

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak het spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Het had zo mooi kunnen zijn.

Had Nederland gewonnen van Argentinië, dan konden we voortaan met trots zeggen: wij komen uit Nederland, het land dat het presteerde om vier keer een WK-finale te verliezen. Want van Duitsland hadden we toch nooit gewonnen. Met een vierde zilveren plak zou Nederland het ultieme cultland zijn.

Stelling: Je wint het WK alleen als Adidas je sponsor is.

Verdacht, nietwaar? Bijna ieder groot toernooi wordt de laatste jaren gewonnen door een land/club gesponsord door Adidas. Dat Duitse sportmerk is tevens sponsor van wereldvoetbalbond FIFA en de Europese bond UEFA. Al drie Champions League-finales achter elkaar is het raak. Ook Duitsland en Argentinië lopen in kleding van Adidas. De FIFA is een corrupte boevenbende. Geen twijfel: dit is doorgestoken kaart.

Stelling: Als je morgen je killer-vogelspin laat ontsnappen, is-ie maandag op tv.

Het is zomer, en elke zomer in de komkommertijd stroopt ’r een eng roofdier door de media: een zwarte panter, een poolwolf, een reuzen- anaconda. Kies je eigen ‘moment of fame’ en ontketen Het Zomerbeest van 2014!

Stelling: We hebben in dit land meer dj’s dan uitgeprocedeerde asielzoekers.

Logisch, want iedereen kan een paar liedjes aan elkaar flansen, op een usb-stick zetten en dan afspelen op een kekke audio-installatie. Dj’s zijn een wanstaltig modeverschijnsel. Zet toch lekker zelf je cassettebandje aan.

Stelling: De ophef over Zwarte Piet is een makkelijk op te lossen dingetje.

We hebben in onze multiculturele samenleving immers meer dan genoeg bruine en zwarte landgenoten die voor knecht van Sinterklaas kunnen spelen. Waarom moeten we dan per se zo idioot willen zijn om blanke Nederlanders zwart te gaan schminken?

Stelling: Leg een paar oorlogsschepen voor de kust van Gaza en Israël.

Elk keer als er een raket door de lucht vliegt – eentje van Hamas of van Israël, dat dondert niet – dan schieten wij d’r een paar raketten achteraan. Opeens hebben de Israëliërs en Palestijnen dan een gemeenschappelijke vijand en gaan ze als de bliksem samenwerken. Ook weer opgelost.

Stelling: ISIS is een veel te lieve naam voor een terroristenclub.

Come on, ISIS. Een zichzelf respecterende terroristische organisatie kiest toch niet een meisjesnaam uit het Gooi? Noem jezelf dan gewoon Storm ofzo.

Stelling: Om deze 18,5 redenen verdient Duitsland de cup.

Hefe-Weißbier. Uitzicht op Lübeck. Wagner. Iedereen wast zijn auto. Rare kasteeltjes zoals Neuschwanstein. Blonde vrouwen met paardenstaarten. De voortrekkersrol in Europa. De worstcultuur. Rammstein. Onze geweldige art director, Christine Schille. Taarten. Schone toiletten. Kernwasser Wunderland (een pretpark in een kerncentrale). De Matthäus-Passion. Mensen die zich onttrekken aan de mode (en met geitenwollen sokken in sandalen lopen). Het Walhalla in Regensburg. Heinrich Heine. Freude. Fatsoen.

enMerlijn Kerkhof

    • Merlijn Kerkhof
    • Gijsbert van Es