‘Medeverdachte ex-topman Rochdale wordt afgeperst’

Henk Oudt, een medeverdachte van ex-topman van Rochdale Hubert Möllenkamp, wordt gechanteerd. Dat meldt De Telegraaf vandaag op grond van vertrouwelijke correspondentie tussen advocaten van alle betrokkenen.

Oudt wordt volgens de krant afgeperst met heimelijk opgenomen gesprekken die hij heeft gevoerd met Möllenkamp. De krant haalt een afpersingsbrief aan waarin zou staan:

“Indien jij de gelden die je mij zou betalen niet binnen vijf dagen overmaakt, zal ik stappen ondernemen. En die stappen zullen zeer nadelig voor jou uitpakken. De opgenomen gesprekken worden naar het OM gestuurd.”

De brief zou zijn verstuurd na gesprekken die juridisch adviseur Mariska van Ling en kennis van Möllenkamp voerde met Oudt en Möllenkamp. Tijdens die gesprekken zou zijn afgesproken dat enkele ‘zaken’ voor Oudt zouden worden ‘opgelost’. Van Ling zegt in de krant dat haar werd gevraagd Oudt te helpen in een ‘privékwestie’. Vervolgens zou hij hebben geweigerd te betalen, waarop ze dreigde alles naar justitie door te spelen.

Möllenkamp wordt onderzocht door justitie

Möllenkamp, die als topman van Rochdale rondreed in een Maserati, werd in 2010 op staande voet ontslagen wegens zelfverrijking. Rochdale beschuldigde de directeur van verduistering en valsheid in geschrifte. Justitie onderzoekt of Möllenkamp zich als bestuursvoorzitter van Rochdale door zeker drie zakenrelaties heeft laten omkopen. Möllenkamp, zijn vrouw en drie zakenpartners zijn verdachte in het onderzoek.

Oudt wordt ervan verdacht als directeur-eigenaar van het Amsterdamse sloopbedrijf Steenkorrel een half miljoen euro smeergeld te hebben betaald aan Möllenkamp. Ook zou hij hem enkele dure Mercedessen cadeau hebben gedaan. Möllenkamp kocht in 2005 de helft van de jachthaven aan de Nieuwe Meer van Oudt. Hij wilde op het perceel aan het Nieuwe Meer een hotel en woningen bouwen. De andere helft werd gekocht door vastgoedhandelaar Evert Kroon, die in 2012 werd veroordeeld tot 1,5 jaar cel wegens belastingfraude. Na het ontslag van Möllenkamp trok Rochdale de stekker uit het project.
\

    • Anouk Eigenraam