Maar nog geen bloemen voor de ander

Hoe anders verliep de week van die andere topman die eveneens in januari aantrad: Michiel Herkemij van slachtbedrijf Vion. Op donderdag zou hij tijdens een persbijeenkomst – op een idyllische locatie in Abcoude, te midden van weilanden met grazende koeien en paarden – zijn nieuwe strategie voor het kwakkelende vleesverwerkingsbedrijf presenteren.

De maandag ervoor gooide vakblad Boerderij olie echter roet in het eten, door online een artikel te publiceren met de kop Langzaam bloedt Vion dood. Het was alsof er een bom afging in de agrarische wereld. Vervolgens was Herkemij naar eigen zeggen de hele week bezig om het ontstane beeld te corrigeren. Hij moest de boeren ervan overtuigen dat het bedrijf niet op omvallen staat en dat zij gewoon voor hun vee betaald krijgen.

De boodschap die Herkemij en Vion naar buiten hadden willen brengen was juist zo positief. „Er waait een nieuwe wind in het bedrijf!” „Het optimisme is terug!” Het zal nog wel even duren voor de boeren dat ook zo zien.