Laatste F-16-detachement terug uit Afghanistan

De inzet van de Nederlandse F-16’s in Afghanistan wordt vandaag officieel afgesloten met de terugkeer van de ruim vijftig militairen op vliegbasis Eindhoven. Zij maakten deel uit van de laatste lichting van de Air Task Force die de afgelopen twaalf jaar goed was voor ruim duizend missies boven Afghanistan.

Nederlandse F-16 keert terug na de laatste operationele vlucht boven Afghanistan. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De inzet van de Nederlandse F-16’s in Afghanistan wordt vandaag officieel afgesloten met de terugkeer van de ruim vijftig militairen op vliegbasis Eindhoven. Zij maakten deel uit van de laatste lichting van de Air Task Force die de afgelopen twaalf jaar goed was voor ruim duizend missies boven Afghanistan.

De militairen worden vanmiddag onthaald op vliegbasis Eindhoven door een erehaag van oud-commandanten en de commandant der strijdkrachten Tom Middendorp. De KDC-10 waarmee zij landen wordt begeleid door twee F-16’s. De ceremonie markeert het einde van de inzet van de gevechtsvliegtuigen in Afghanistan, die daar sinds 2002 vrijwel onafgebroken zijn ingezet. Tijdens de ceremonie in Eindhoven worden de gesneuvelde Nederlandse militairen in Afghanistan herdacht met een minuut stilte. De missie in Uruzgan kostte aan 24 militairen het leven.

De laatste operationele vlucht was eind juni. De laatste F-16 kwam daarbij ‘naar oud gebruik’ door een watermuur weer terug op de baan op de vliegbasis in Mazar-e-Sharif. De F-16’s werden ingezet voor de bescherming van de Nederlandse militairen tijdens de twee missies in Uruzgan en Kunduz, maar ook de andere NAVO-bondgenoten konden een beroep doen op de gevechtsvliegtuigen.

De bewapening wordt van de Nederlandse F-16’s afgehaald na hun laatste operationele vlucht boven Afghanistan. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Mogelijk nieuwe missie

Met de thuiskomst van de F-16’s zijn nog niet alle Nederlandse militairen weg uit Afghanistan. Zo zijn er nog militairen aanwezig die ervoor zorgen dat het resterende materieel naar Nederland terugkomt. Ook werken op het NAVO-hoofdkwartier in Kabul nog Nederlandse stafofficieren.

Van een definitief vertrek uit Afghanistan is waarschijnlijk geen sprake. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en zijn collega van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert schreven vorige maand aan de Tweede Kamer dat wordt nagedacht over een nieuwe missie.

Het kabinet onderzoekt ‘de wenselijkheid en mogelijkheid’ van een beperkte Nederlandse bijdrage aan de nieuwe NAVO-missie Resolute Support in Noord-Afghanistan, die in 2015 begint. Die missie richt zich op het trainen van het hogere kader van het leger en de politie. De Nederlanders zouden onderdeel worden van de Duitse missie aldaar. (Novum)

    • Anouk Eigenraam