Kritiek FNV op bonus voor top verzekeraar

Vakbond FNV Bondgenoten is kritisch over de stap van Nationale-Nederlanden om zo’n 240 miljoen euro opzij te zetten voor onder meer bonussen voor de top. Volgens bestuurder Gerard van Hees maakt de verzekeraar zich „kwetsbaar” met de bonussen. „Met alle discussies die er zijn, ook over bijvoorbeeld woekerpolissen, past bescheidenheid. Dat kunnen ze blijkbaar niet opbrengen.”

Vrijdag meldde nrc.nl dat Nationale-Nederlanden bij de beursgang van vorige week alvast 3 procent van alle aandelen heeft gereserveerd, vooral om de komende jaren bonussen te kunnen betalen aan de honderd hoogste medewerkers. Op basis van de huidige aandelenkoers heeft dat pakket een waarde van 240 miljoen euro.

Als álle aandelen bij het topkader terechtkomen, gaat het om 2,4 miljoen euro per persoon. Dat is overigens niet het geval; een deel van het aandelenpakket zal worden gebruikt voor een ‘spaarprogramma’ voor lagere medewerkers. Over hoeveel jaren de bonussen worden uitgekeerd, is niet duidelijk. Volgens de verzekeraar zijn de beloningen gerechtvaardigd omdat toppersoneel anders moeilijk is „aan te trekken en te behouden”.

    • Chris Hensen