Kadri wint eerste klimmersetappe in de Franse Vogezen

Blel Kadri komt als eerste over de streep vandaag. Foto EPA / Yoan Valat

De Fransman Blel Kadri heeft de eerste klimmersetappe in de Tour de France gewonnen. De AG2R-renner maakte in de Franse Vogezen deel uit van een kopgroep van vijf man en demarreerde op het eerste van drie klimmetjes in de volle finale.

Vincenzo Nibali (Astana) werd achter Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) derde en behoudt de gele trui. De Deen Fuglsang blijft tweede, maar verloor wel tijd in de etappe naar Gérardmer.

Bauke Mollema eindigde buiten de top tien, de Belkinrenner finishte een dikke veertig seconden achter Contador, maar steeg in het algemeen klassement wel naar de negende plaats.

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen De achtste etappe telt drie beklimmingen in de laatste twintig km. Finish in Gérardmer, waar Weening won in 2005 #tdf http://t.co/E2yiC5LEy2

Mollema voelt zich ‘redelijk goed’

Mollema kwam was niet ontevreden met zijn elfde plek vandaag. Hij zei voor de camera van de NOS:

“Ik voelde me redelijk goed.”

Hoe hij er precies voor staat, negende, wist Mollema nog niet.

“Ik moet even kijken hoe het klassement er voor staat, maar nu zijn de verschillen nog klein.”

De kopman van Belkin vond het even wennen om van het vlakke werk naar het klimmen om te schakelen.

“Zeker die eerste lange klim.”

Op de korte slotklim verloor hij vervolgens wat tijd, maar daarover haalde hij zijn schouders op.

“Die ging te hard. Dat was gewoon ieder voor zich.”

Mollema hoopt nog beter te worden, met name in de lange beklimmingen.

“Ik ben wel blij dat we in de bergen zijn.”

De etappe in bulletpoints

 • De 161 kilometer lange etappe van Tomblaine naar Gérardmer is de eerste van drie ritten in de Vogezen.
 • Op Croix des Moinats, de eerste van drie cols in de slotfase van de etappe, blijff Kadri over van een kopgroep van vijf (met Niki Terpstra, Sylvain Chavanel, Simon Yates en Adrien Petit), die in de beginfase was ontstaan.
 • Op de Col de la Croix des Moinats ontsnapte Chavanel als eerste. Kadri pareerde de aanval en ging erop en erover. De grote mannen in het peloton houdden zich aanvankelijk rustig.
 • Onder aanvoering van de ploeg Tinkoff-Saxo van Contador wordt in de laatste veertig kilometer wel flink tempo gemaakt achter Kadri, waardoor veel renners moesten lossen en peloton uiteenvalt.
 • In de afdaling naar Gérardmer trekken de ploeggenoten van Contador vol door. De Amerikaan Andrew Talansky van Garmin-Sharp valt daar en verliest kostbare tijd op zijn concurrenten.
 • Op de slotklim trekt Nicholas Roche vol door, Jurgen Van den Broeck, Bauke Mollema en Rui Costa kunnen het tempo niet volgen.
 • Een kilometer voor het einde demarreert Contador. Alleen geletruidrager Nibali kan volgen, terwijl Richie Porte, de kopman bij Team Sky nu Chris Froome is afgestapt, op korte afstand volgt.
 • In de slotmeters bergop weet Contador toch nog drie seconden te pakken op Vicenzo Nibali, die wel de gele trui behoudt.
 • De Fransman Blel Kadri wint de eerste klimmersetappe in de Tour de France.

De hoogtepunten in Vine-video’s

De etappe in tweets

Twitter avatar Kiss_my_Panache Panache Sagan leads the green jersey competition by over 100pts. He is Germany, all others are Brazil. #TDF
Twitter avatar bolle58 richard ten barge #talansky kan echt niet sturen en valt weer, dat kost #TJSlagter zijn goede klassering, maar ja daar ben je ‘knecht’ voor #tourdefrance
Twitter avatar bartpastoor Bart Pastoor Ik ben geen kenner, maar dat Mollema op dat klimmetje moest lossen voorspelt niet veel goeds. #tourdefrance
  • Niels Posthumus