Insecteneter met slurf is nieuwe soort

foto reuters

Hij meet 19 centimeter, hij eet insecten. En hij is verre familie van de olifant en het aardvarken. Dit diertje uit Namibië is een ‘sengi’, ook wel olifantsspitsmuis genoemd. De sengi op deze foto is een nieuwe soort, die is beschreven in het Journal of Mammology. De meeste sengi’s (er zijn 19 soorten) zijn nauwelijks te onderscheiden, maar een kenner haalt Macroscelides micus er zo uit. Hij heeft de roestbruine kleur van de gravelwoestijn waar hij leeft, roze oren en pootjes en een dikke staartklier. Er zijn waarschijnlijk twee redenen dat deze sengi niet eerder werd ontdekt: er zijn er niet veel en er komen zelden mensen in zijn leefgebied. De biologen gingen tussen 2005 en 2011 naar het dier op zoek nadat ze in een museum een exemplaar hadden gevonden. Ze vingen er vijftien en namen ze allemaal mee.