In Oekraïne 23 doden bij aanval door separatisten

Pro-Russische separatisten in Oekraïne hebben bij een raketaanval vrijdag op een patrouille langs de grens met Rusland zeker 23 mensen gedood: negentien soldaten van het regeringsleger en vier grenswachten.

De aanval, op een grenspost bij Zelenopillja, in het oosten van het land, werd uitgevoerd met Russische Grad-raketten. Die kunnen vanaf vrachtwagens worden afgevuurd.

President Porosjenko reageerde woedend. „Al degenen die de Grad hebben gebruikt tegen de strijdkrachten van Oekraïne zullen gevonden en vernietigd worden”, zei hij. „Voor het leven van iedere soldaat zullen de militanten betalen met tientallen en honderden van henzelf.”

De regering in Kiev verwijt Rusland het conflict in Oekraïne aan te wakkeren door toe te staan dat vanuit Rusland zware wapens naar de separatisten worden gesmokkeld.

De aanval komt nadat het regeringsleger belangrijke steden in het oosten had heroverd op de separatisten. De separatistische milities hergroeperen zich in en bij Donetsk.

Porosjenko heeft de separatisten „een lelijke verrassing” beloofd bij zijn pogingen na Slavjansk ook Donetsk te heroveren. Hij zou geen aanval op de stad van één miljoen inwoners overwegen, maar een blokkade. Tienduizenden inwoners van de stad zijn gevlucht of proberen weg te komen. (Reuters, AFP)