Human Rights Watch: Irak executeert gevangenen

Iraakse soldaten vandaag in een processie in Karbala met de kist van een gesneuvelde collega. Het leger zelf wordt door HRW ervan beschuldigd gevangenen te hebben geëxecuteerd, mede als wraak voor de slachtoffers aan de kant van het leger. Foto EPA / Alaa al-Shemaree

Iraakse militairen, agenten en aan de regering gelieerde milities hebben, voordat ze op de vlucht sloegen voor strijders van de Islamitische Staat (voorheen ISIS), gevangenen standrechtelijk geëxecuteerd. Dat stelt Human Rights Watch (HRW) volgens persbureau Novum in een nieuw rapport.

Bijna alle gevangenen waren sunnieten. Door hen te vermoorden wilden de veiligheidstroepen voorkomen dat zij zich bij de rebellen van IS zouden aansluiten. Ook zou het gaan om wraak voor de moorden die IS-strijders hebben begaan in Noord-Irak. Zeker acht slachtoffers waren jonger dan 18, aldus HRW.

HRW omschrijft in het rapport vijf incidenten die tussen 9 en 21 juni plaatsvonden. De organisatie baseert zich op interviews met getuigen, nabestaanden, activisten en bronnen bij de regering. De meeste gevangenen werden doodgeschoten, maar er was ook een incident waarbij tientallen in brand werden gestoken. Ook werden gevangenen vermoord door handgranaten hun cellen in te gooien.

Executies mogelijk misdaden tegen de menselijkheid

De massale executies zijn volgens HRW mogelijk oorlogsmisdaden of zelfs misdaden tegen de menselijkheid. Joe Stork van HRW zegt tegen Novum:

“Het neerschieten van gevangenen is een schandelijke schending van het internationaal recht. Terwijl de wereld terecht de gruweldaden die ISIS begaat veroordeelt, moeten de sektarische moorden die de regering en aan haar gelieerde strijders begaan niet worden genegeerd.”

HRW wil dat er een internationale commissie wordt opgericht om de gruweldaden te onderzoeken die door beide partijen in Irak zijn begaan. De daders moeten ter verantwoording worden geroepen.

De Iraakse regering heeft in het verleden ontkend gevangenen standrechtelijk te executeren. De regering heeft vooralsnog niet gereageerd op het rapport van HRW.

VN: nog grotere chaos dreigt in Irak

Ondertussen heeft de speciaal gezant van de Verenigde Naties, Nickolay Mladenov, gewaarschuwd dat Irak in totale chaos kan vervallen als het verdeelde parlement er niet toe komt een nieuwe regering te vormen tijdens de komende zitting van de volksvertegenwoordiging morgen. Dat meldt persbureau Reuters.

Het lukt het parlement tot op heden niet het eens te worden over de keuze voor een nieuwe president, premier en parlementsvoorzitter. Mladenov zei dat de impasse “alleen de belangen dient van degenen die het volk van Irak wensen te verdelen en de kansen op vrede en vooruitgang willen vernietigen.”

    • Niels Posthumus