‘Gemeenten nog amper boetes uitgedeeld voor drinken onder 18’

Foto ANP / Koen Suyk

Gemeenten hebben dit jaar nog nauwelijks opgetreden tegen de verkoop van alcohol aan minderjarigen door winkels en cafés of jongeren die de alcoholwet overtreden. Dat concludeert de NOS zaterdag uit een rondgang langs tweehonderd gemeenten.

In de onderzochte gemeenten is dit jaar nog geen enkele horecagelegenheid gesloten wegens verkoop aan minderjarigen. Slechts 9 procent van de gemeenten deelde boetes uit, meer dan de helft van de gemeenten deelde geen enkele waarschuwing uit.

Sinds dit jaar mag alcoholische drank niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Jongeren onder de 18 jaar mogen in openbare ruimten geen alcohol meer drinken. Horecagelegenheden of supermarkten die toch aan minderjarigen verkopen, kunnen een boete krijgen. Gemeenten moeten hierop controleren. Maar veel gemeenten blijken de controles nog niet rond te hebben. Vier op de tien gemeenten moeten er zelfs nog officieel beleid voor vaststellen.

Volgens de NOS kiezen gemeenten er bewust voor om vooral veel aandacht te besteden aan preventie. Daarbij zou het tijd kosten om het nieuwe beleid door de gemeenteraad te krijgen.

Overigens ziet een derde van de gemeentebesturen sinds de invoering van de nieuwe wetgeving juist meer overlast van hangjongeren, 27 procent ziet een toename van het aantal ‘zuipketen’, plekken waar jongeren goedkoop met elkaar gaan zitten drinken. Een kwart van de gemeenten zegt dat jongeren de grens oversteken voor alcohol. Het aantal illegale drankfeesten nam in 18 procent van de ondervraagde gemeenten toe.

    • Anouk Eigenraam