Geen opvang meer voor duizenden migranten uit Midden-Amerika

20 juni. Migranten uit Midden-Amerika op een stilstaande goederentrein, even buiten Reforma de Pineda in Mexico. Foto AP / Rebecca Blackwell

De crisis aan de grens met Mexico en de Verenigde Staten is in korte tijd zo verhevigd, dat duizenden migranten uit Midden-Amerika niet langer kunnen worden opgevangen.

Rechtbanken lopen een jaar achter met asielaanvragen, opvangcentra zitten vol. Elke dag worden honderden migranten, met name jonge moeders uit Honduras, Guatemala en El Salvador, op straat gezet. De meesten zwerven nu door de Verenigde Staten.

Kinderen in geïmproviseerde cellencomplexen

Sinds oktober vorig jaar heeft de Amerikaanse grenspolitie 52.000 kinderen aangehouden, die zonder begeleiding de grens overstaken. Ook zijn er 39.000 jonge moeders gearresteerd. Ze ontvluchten Midden-Amerika vanwege bendegeweld en armoede. Kinderen worden opgevangen in geïmproviseerde cellencomplexen langs de grens. De meeste moeders worden op het busstation afgezet. “Het is een humanitair drama, dat is ontstaan door politieke onwil om het probleem op te lossen”, zegt Josh Ramirez, die namens grensstad McAllen verantwoordelijk is voor de opvang van migranten. Dagelijks worden in McAllen tientallen migranten op het busstation afgezet, omdat er geen plek voor ze is. Ramirez: “We zijn de greep op het probleem kwijtgeraakt.”

‘We worden begraven onder de kosten’

Het district Brooks in zuid-Texas staat op het punt faillissement aan te vragen, omdat de politie op duizenden migranten moet jagen die maandelijks door het gebied trekken. Het bestuur van het district heeft een brief aan het Congres gestuurd om de regio te hulp te schieten. “We worden begraven onder de kosten om ons land te beschermen, terwijl we een van de armste districten in de VS zijn”, schrijven de bestuurders.

President Obama bezocht deze week Texas, en pleitte voor 3,7 miljard dollar extra om de grensbewaking te verscherpen en de opvang te verbeteren. Republikeinen in het Congres weigeren hieraan mee te werken. Een nieuwe immigratiewet, die het stelsel moet hervormen, wordt door Republikeins verzet niet in stemming gebracht.

Lees vandaag in NRC Weekend de reportage(€): Naar het land van de vale gieren.

    • Guus Valk