Emotionele Robben: derde plek is zo verdiend - Van Persie reageert op critici

Arjen Robben was na afloop van de troostfinale moegestreden, maar trots op de prestatie van zijn team. “Ik val een beetje in herhaling, maar ik ben zo trots op wat deze jongens dit toernooi hebben gepresteerd”, zei Robben tegen de NOS over de 3-0 zege op Brazilië.

Robben en Stefan de Vrij vanavond na afloop van de gewonnen troostfinale tegen Brazilië. Foto AP / Natacha Pisarenko

Arjen Robben was na afloop van de troostfinale moegestreden, maar trots op de prestatie van zijn team. “Ik val een beetje in herhaling, maar ik ben zo trots op wat deze jongens dit toernooi hebben gepresteerd”, zei Robben tegen de NOS over de 3-0 zege op Brazilië.

Robben kijkt met veel genoegen terug op het afgelopen WK. “Het is een feest om met deze ploeg te werken. Dit hebben we verdiend. We hebben er een feest van gemaakt, dan verdien je eigenlijk de finale. Maar deze derde plek is zo verdiend.”

Toch bleef de teleurstelling over het mislopen van de WK-finale hangen. “Je kan met deze wedstrijd de kater wegspoelen, maar de teleurstelling blijft. Toch is deze derde plek al met al een mooi einde.”

Aanvoerder reageert op Van Hooijdonk

“Hij moet lekker gaan golfen”, zei Robin van Persie na afloop van de gewonnen troostfinale tegen de NOS.

“Ik kan heel goed tegen kritiek, maar dit is onrust zaaien zonder argumenten. Bij Pierre komt het niet uit een goed hart.”


Analist en oud-spits Pierre van Hooijdonk reageerde ingetogen op Van Persie’s uitspraken. “Volgens mij zit de wrok niet bij mij maar bij Van Persie. Ik heb slechts een mening over wat we in heel Nederland hebben gezien.” De twee speelden bij Feyenoord met elkaar en destijds ontstond animositeit tussen de twee. Van Hooijdonk kreeg gisteravond live op tv ook al kritiek op zijn commentaar van Hugo Borst.

Van Persie, die de openingstreffer scoorde tegen Brazilië, was evenwel tevreden over het WK.

“Ik kijk terug op een fantastisch, trots gevoel. We zijn als een citroentje uitgeknepen, op een goede manier. We hebben alles gegeven en dit is het resultaat.”

Van Gaal: we verdienden het als geen ander

Louis Gaal was na afloop van de gewonnen troostfinale ook trots. “De wijze waarop wij beginnen is geweldig. We verdienden het als geen ander”, zei de bondscoach tegen de NOS. “De Brazilianen gaven heel veel ruimte weg”, zei Van Gaal. “We waren erg vast in middenveld en we bereikten Robben en Van Persie veel meer dan in de vorige wedstrijd.”

De coach stuurde doelman Michel Vorm, die als enige Nederlandse speler nog geen minuut had gespeeld op het WK, in de slotfase het veld op en werd daarmee de eerste trainer ooit die al zijn spelers gebruikte op een mondiaal eindtoernooi. “Ja, vind ik mooi. De selectie vroeg er zelf om”, zei Van Gaal. De bondscoach complimenteerde zijn spelers ten slotte uitgebreid. “Het is veruit de beste groep die ik ooit getraind heb. Hoe je met elkaar omgaat en allemaal aan hetzelfde touwtje trekt”, zei Van Gaal. “Ze hebben ongelooflijk veel doelpunten gemaakt, tegenover vier tegengoals.”

Wijnaldum: we hebben veerkracht getoond

Georgino Wijnaldum was na afloop trots op de derde plek van het Nederlands elftal op het WK, zo zei hij tegen de NOS:

“We hadden van tevoren afgesproken dat we er een mooie wedstrijd van wilden maken. We zijn vol voor de derde plaats gaan. Dat we dan op deze manier winnen, is natuurlijk prachtig.”

De teleurstelling was bij de spelers groot na de uitschakeling in de halve finale tegen Argentinië. Voor Wijnaldum en zijn ploeggenoten was het even lastig om de knop om te zetten:

“In het begin vonden we het lastig om vol voor die derde plek te gaan. We wilden de finale spelen, maar we hebben de koppen bij elkaar gestoken en gezegd dat we vol voor die derde plek zouden gaan. We hebben veerkracht getoond, dat we ons zo herpakken vind ik echt het mooiste.”

    • Pim van den Dool